Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa zlatnog retrivera, ženku, staru 3 meseca. Čula sam da je crni luk štetan za njih, pa da li smem da dajem kuvano jelo (kupus, grašak...) u šta se stavlja crni luk, ili ne ni trunku?
Minja

O: Psi se ne smeju hraniti hranama koje su pripremljene za ljudsku ishranu zato što uglavnom imaju dosta začina, koji mogu smetati psima. Posebno je opasna velika količina soli ili jakih začina koji mogu dovesti do iritacije gastroinestinalnog trakta ili poremećaja elektrolita.

Postoje jela koja mogu dovesti do nadimanja i time izazvati bol. Tako treba izbegavati pasulj, grašak, krompir, boraniju i sve ono što primetite da smeta Vašem psu.

Ukoliko želite da hranite psa kuvanom hranom, onda mu morate posebno pripremati obrok, tako da on u sebi sadrži 60 - 70% mesa, a ostatak čine pirinač i povrće. Kuvanu hranu je teško pravilno izbalansirati, tako da je u cilju prevencije avitaminoza neophodno dodavati vitaminsko - mineralne preparate. Posebno je bitno pravilno hraniti psa u periodu odrastanja, a Vaš pas se nalazi u tom periodu. Zlatni retriver raste do 15 meseci starosti i do tada se hrani Junior varijantama hrane.

Najbolje je hraniti psa gotovom hranom, superpremijum i premijum kvaliteta, jer ste onda sigurni da je obrok pravilno izbalansiran. Ako psa hranite superpremijum hranama, onda ne morate ništa drugo dodavati.

Detaljnije o ishrani zlatnih retrivera smo pisali ovde.

OZNAKE: