Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam psa starog 10 godina, mešanac velikog šnaucera i labradora. Pre 2-3 nedelje počeo je da kašlje. Kašalj je suv, kao da ga guši, a ništa ne iskašljava. Veterinar kaže da mu je srce oslabilo pa je kašalj prouzrokovan time. Terapija koju mu je prepisao je Aminofilin 200 mg ujutru i uveče i lasix na svaka 3 dana. Nažalost nema nikakvog poboljšanja, čak mi se čini kad popije Aminofilin da ga isti još više nadražuje. Napominjem da isti ima dobar apetit, veseo je i ima urednu stolicu? Ima li pomoći i da li je prepisana terapija adekvatna? Hvala, Vesna

O: Oboljenja srca su češća kod pasa u srednjem i starijem uzrastu.

Za razliku od oboljenja nekih drugih organa, ne mogu se lako uočiti sve dok se ne pojave neki teži simptomi, kašalj, teturanje i smanjene životne snage.

Kao posledica srčane slabosti dolazi do zadržavanja tečnosti u plućima što se naziva plućnim edemom a nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji naziva se ascites.

Psi u kasnijem stadijumu zatajenja srca postaju vidljivo manje aktivni i zamaraju se brže. Apetit im je obično smanjen, otežano dišu, dahću i kašlju i za vreme odmaranja.

Bolesti srca razvijaju se mesecima, pa čak i godinama. Isto tako vrlo polako utiču na cirkulaciju krvi. Organizam može kompenzovati novonastalo stanje tokom nekoliko nedelja ili meseci, ali do određene tačke, kad više ovaj mehanizam nema efekta. Ubrzano, otežano disanje, plavi jezik, preterano slinjenje ili kolaps mogu biti jedni od prvih znakova loše prognoze.

To je problem koji svakako mora da se rešava ambulantno tj. kod Vašeg veterinara jer se dijagnostika bolesti srca i pluća prvenstveno bazira na opštem kliničkom pregledu od strane veterinara, zatim RTG-snimku, EKG pregledom, kao i ultrazvukom, na osnovu čega veterinar propisuje terapiju. Takođe, pregled krvi i urina daće uvid u stanje i funkciju unutrašnjih organa.

Što se tiče preporučenih lekova, važno je naglasiti da je potrebno da prođe par dana da bi se postigao terapijski efekat, ali posle otprilike dve nedelje je potrebno da kod Vašeg veterinara uradite kontrolni pregled na osnovu koga će veterinar dati svoj sud o delotvornosti terapije.

Naročito je važno posvetiti pažnju i na ishranu i omogućiti umerenu aktivnost Vašeg ljubimca. Postoje posebne medicinske hrane indicirane kod srčanih oboljenja: Hill's Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku i Royal Canin Early Cardiac takođe u dehidriranom i konzerviranom obliku. Hrana bi trebala da počne da se koristi čim se primete prvi simptomi bolesti srca. To je hrana koju bi pas trebalo da jede tokom čitavog života.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak