Povređena noga australijske zebe
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zamolila bih vas za pomoć povređene noge ženke australijske zebe. Primetila sam da zeba prekomerno leprša krilima da bi održala ravnotežu jer joj je jedna noga povređena i oslanja se na zdravu nogu. Ne mogu je pravilno pregledati jer je previše živa. Iskače mi iz ruku, a zatim ne može da sleti zbog povređene noge i okreće se na leđa. Isto je i u kavezu, bojim se da će se još više povrediti ili ću je još više povrediti. Ne može pravilno da stoji na rešetkama, pa ne može ni da jede ni da pije vodu - ponekad uspe. Stavio sam joj hranu i vodu na dno, da li moram da skinem rešetke sa kaveza? U istom kavezu je još jedan mužjak koji je jako voli i tužan je bez nje. Ako ću morati da joj popravim nogu, to mi se čini nemogućim. Može li iščašena noga (ili slomljena) zaceliti se sama od sebe bez popravljanja? Hvala vam. Milena

 

O: Zaključili ste vrlo dobro da morate ukloniti sve rešetke iz kaveza i postaviti posude (plitke) sa vodom i hranom na dno kaveza. Zdravom muškarcu to neće smetati, već će se, naprotiv, prilagoditi. Takođe je preporučljivo postaviti gnezdo na dno kako bi par mogao da nastavi normalno da živi.

 

Tokom oporavka zebama treba davati lekovito bilje (Vitakraft), pesak ili mlevene školjke i kvalitetnu mešavinu semena za egzotiku.

 

Kako i da li će se povređena noga zaceliti i zeba će se prilagoditi novom problemu i uskoro sleteti i stati na prečke, vrlo je teško utvrditi i dijagnozirati. Iz iskustva je verovatno da će to biti moguće, ali mogu se javiti i naknadne komplikacije (upala zglobova i prstiju).

 

Pokušajte da podmažete povređenu nogu antibiotskom kremom za oči ili biljnom mašću (nevenom), uljem kantariona, ali u malim količinama, 2-3 puta nedeljno, kako biste što manje uznemirili zebu usled hvatanja rukom.

 

OZNAKE: