Izraslina (kvrga) na koži pored krila ptice
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam kakadua starog 30 godina. Dugo ima kvrgu blizu krila, a sada je ta kvrga meka i puna krvi, veličine lešnika. Inače normalno jede i pije. Takođe je živahna. Molim za odgovor o čemu se radi i da li da je vodim veterinaru. Hvala vam na odgovoru. Pozdrav, Petra

 

O: Izrasline na koži mogu se javiti iz nekoliko razloga. To mogu biti ciste, apscesi, hematomi, masne naslage ili, u nekim situacijama, tumori.

 

Ciste su vrećaste ili globularne formacije koje su ispunjene tečnim ili kašastim sadržajem. Kod ptica se cista može javiti tamo gde treba da izraste novo pero (ali ne izlazi kroz kožu i ostaje unutar šupljine i postepeno se uvećava) i napuni se keratinom.

 

Uzrok može biti neuhranjenost, genetski faktori, infekcija, trauma ili povreda pera. Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem, najčešće uzrokovane nekim oblikom infekcije ili sterilne. Hematom je odliv krvi u tkivo. Postepeno se povećava dok ne pritiska povređeni krvni sud, a zatim se postepeno smanjuje.

 

Ima hemisferni oblik, bezbolan ili umereno bolan otok.

 

S obzirom na to da je teško utvrditi pravi uzrok čvorova bez potpunog kliničkog pregleda, savetujem vam da se obratite svom veterinaru.

 

OZNAKE: