Nabavka još jedne ptice za društvo usamljenih škampa
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U jednom kavezu sam imao kozicu i pevajuću papagajku i dobro su se slagali. Na nesreću, moj pevački papagaj je iznenada umro, pa bih želeo da dobijem tigra ili nimfu. Pitam se da li škampi i tigrica ili nimfa mogu biti u istom kavezu? Zanima me vaša preporuka za pticu jer ne želim da škampi budu same i vrlo je tužno, neprestano se izgovara, s obzirom na to da je reč o vrlo tihom papagaju. Siniša

 

O: Ne preporučujemo držanje većeg papagaja (škampa) i manjeg papagaja (tigra) u istom kavezu. Razlika je u vrsti, u godinama, ne znamo ni da li postoji razlika u polu ...

 

Zbog svega navedenog mogao bi da dođe do sukoba između papagaja, zbog „prava“ na kavez i hranu od škampa (koja je tamo već duže vreme) ili niz drugih razloga.

 

Nimfa je slične veličine i mogla bi biti društvo vašim škampima.

 

Mali Aleksandar, veličine sličan škampima, takođe bi se mogao smatrati drugim ljubimcem.

 

Ako se odlučite za novu pticu, preporučljivo je držati ih u odvojenim kavezima u istoj sobi kako bi se navikli jedni na druge. Morate im dati vreme za prilagođavanje.

 

Potrebno je najmanje mesec dana da se papagaj (ili druga ptica) smiri i prilagodi novim životnim uslovima.

 

Posle ovog perioda, papagaji mogu biti pušteni istovremeno, ali samo uz vaše prisustvo i nadzor, tako da ih možete razdvojiti u slučaju mogućeg sukoba.

 

OZNAKE: