Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje ime je Sara i oko 2 godine je sa mnom moja tigrica Feli. Ona je veoma problematična. Grize i ima veoma  jak ugriz. Veoma je glasna i nekada samo bez razloga se dere u zoru. Neće da troši kljun na sipinu kost ni drvo. Jede samo semenke za papigice i odlučno odbacuje ostalu hranu. Agresivna je prema svim ukućanima. Zna šta hoće. Ako hoće još hrane popne mi se na glavu. U zadnje vreme to radi veoma često, ali bez razloga. Tada sve uradim, ali ona i dalje nastavlja da mi se penje na glavu i grize kosu. Ja je jako volim i ako možete da mi pomognete biću jako zahvalna.
Unapred hvala, Sara

O: Ponašanje vaše tigrice je potpuno normalno i ne predstavlja nikakav vid agresivnosti. Tigrica voli da grize, pogotovo ako je ženka. Ukoliko je držite u šaci (što joj se nikako ne dopada), grišće vas veoma jako kako bi se oslobodila.

Konstantno grickanje je karakteristika svih papagaja. Kljun im je izuzetno osetljiv i pored ishrane i odbrane, koriste ga i kako bi ispitale različite materije u svojoj okolini. Ukolko vas jako ugrize, pokušajte da joj istog momenta ponudite poslasticu, koja je tvrđa, ukusnija i zanimljivija od prsta. Tigrica vas ne grize da bi vas povredila, već prirodni nagon ispoljava na pogrešnom supstratu.

Tigrice su društvene ptice i, ukoliko nemaju drugu pticu pored sebe, u potpunosti se okreću ljudima i razvijaju društveni odnos koji ih čini srećnim. Između ostalog, grickanjem kose papagaj vam izražava jedan vid naklonosti. Za njega je vaša kosa isto što i perje na drugoj ptici. Uzvratite mu naklonost tako što ćete ga prstom češkati po glavi ili obrazima. Primetićete kako okreće glavu i zatvara oči, tj. pokazuje koliko mu to prija. Za njega je taj vid pažnje mnogo bitniji od hrane koja bi inače trebalo celog dana stajati na raspolaganju.

Sletanje na ukućane je želja za pažnjom i razonodom. Kreštanje rano ujutru je karakteristično za sve papagaje i deo je njihovog urođenog bioritma. Pokušajte da zamračite prostoriju u kojoj je tigrica, kako bi odgodili kreštanje.

Vašu tigricu treba da prihvatite takvu kakva je, vesela, društvena i pitoma.

OZNAKE: