Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase, okotila se i dobila četvoro malih morskih prasića. Molim Vas da mi date savet šta dalje da radim?
Dragan

O: Ženke zamorca  polno sazrevaju u starosti od 30 - 35 dana, dok mužjaci polno sazrevaju nešto kasnije, sa 60 dana  starosti. Estrus kod ženke traje 6 - 36 sati i u tom periodu dolazi do sazrevanja folikula, pa ako dođe do oplođenja, ženka će ostati gravidna. Graviditet kod zamorca traje 59 - 72 dana. Ženka najčešće okoti 2 - 5 mladunaca koji imaju otvorene oči i rađaju se sa dlakom.

Zavisno od broja mladih, na rođenju mogu biti teški između 60 g i 100 g. U toku rađanja, majka očisti svoje mladunce. Lizanjem, ona ih suši i upoznaje, pamti njihov miris. Takođe, na taj način im stimuliše disanje, a lizanjem oko anusa stimuliše uriniranje i defekaciju.

U prvim danima života mali zamorčići isključivo sisaju, živahno se kreću pored majke i radoznalo upoznaju okolinu koja ih okružuje. Vrlo brzo rastu, tako da sa 2 meseca mogu imati i 200 - 250 g. Ti prvi dani su i najosetljiviji, kako za mladunce, tako i za majku, pa zato povedite računa o higijeni prostora u kojem su smešteni i o kvalitetnoj ishrani. Dajte joj dosta raznovrsne hrane, a kao obavezno obratiti pažnju na to da joj je čista voda uvek dostupna. Bitno je da im obezbedite toplu i mirnu prostoriju i da ih ne uznemiravate previše.

Mali zamorčići sisaju do uzrasta od oko 3 nedelje. U međuvremenu će radoznalo grickati sve ono što budu našli uz majku, a kasnije, sa 25 dana već će moći  da se hrane hranom kao i odrastao zamorac. Ako planirate da poklonite mlade, učinite to posle prestanka sisanja, a ako ih zadržavate, gledajte da ih razvrstate po polovima, najkasnije sa 25 dana, da ne biste ukoliko to ne želite imali nove potomke.

U ponudi Pet centra ima širok asortiman kompletne hrane za zamorce, seno, gricklice, oprema, kao i vitaminski dodaci hrani, koji bi bili indikovani u periodu laktacije u kojem se nalazi Vaša ženka. U našoj ponudi se nalaze sledeći preparati:

- Aminovitamin - vitaminsko aminokiselinski dodatak koji se daje kroz vodu za piće.
- Opti - Vit  koji je vitaminska mešavina za postizanje optimalne kondicije.
- C - vit  je multivitamin za zamorce u kojem se nalazi povećana kojičina C vitamina koji je neophodan svakom zamorcu, pošto oni ne mogu samostalno sintetisati ovaj vitamin.