Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam čupavo morsko prase staro godinu dana. Ono što sam primetio kod njega (dobio sam ga pre mesec dana) da stvarno pojačano deficira. Dok ga držim i igram se s njim sve je normalno, ali čim ga ispustim u kavez on ispusti 3-6 formiranih duguljastih izmeta. Prilikom čišćenja kaveza (čistim ga svakodnevno) mogu primetiti da sigurno ima oko 50-ak izmetaka (odoka, moguće i više), pa me interesuje da li je to normalno, i koliko inače zamorčići vrše nuždu. Hranim ga Versele laga guinea pigs crispy muesli hranom, a do pre nedelju dana sam ga hranio mešavinom semenki koju sam nabavio u lokalnom pet shopu. Takođe, prase svakodnevno dobija sveze seno, kao i šargarepu i zelenu salatu koji su mu često dostupni u kavezu. Hvala, Sergej

O: Morski prasići obilno defeciraju, u zavisnosti od količine hrane koja im je dostupna.

S obzirom da jedu hranu bogatu vlaknima kao što je seno i zelena masa, izmet mora da bude stalno prisutan i to je upravo i znak da je životinja zdrava.

Bitno je takođe da je izmet formiran, odnosno da nije prisutan proliv. Izostanak izmeta se javlja prilikom gladovanja ili opstipacije, a u tim situacijama treba izuzetno brzo reagovati jer je žvotinja životno ugrožena.


Morski prasići moraju imati stalno dostupnu hranu (seno, voće, povrće) jer na taj način se obezbeđuje normalan rast zuba. Kada morsko prase iz bilo kog razloga prestane da jede ili mu se uskrati hrana, dolazi do prerastanja zuba čime se onemogućava normalno uzimanje hrane,nastupa izgladnjivanje i veoma brzo uginjavaju.


Mislim da u slučaju Vaše životinje nema mesta zabrinutosti. Treba da joj obezbedite što više sena i zelene hrane, a samim tim i da budete spremni na malo češće čišćenje kaveza.


Redovno čišćenje kaveza za dugodlake morske prasiće je posebno bitno i zbog zdravlja kože, jer na taj način sprečavate potencijalne gljivične infekcije kože, koji ma su oni kao vrsta izuzetno skloni.