Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 4 odrasla zamorčića od kojih je 1 mužjak i tri ženkice. Sve tri su mi bile skotne, a dve su se okotile. Malo zamorče koje je došlo na svet pre dva dana ima bele zenice. Interesuje me da li je ono slepo, i zašto se uopšte to desilo. Drugo malo zamorče koje se okotilo pre nekih mesec dana je super i nije imalo bele zenice. Jos me interesuje kada ih možemo odvojiti od majke pošto želimo da ih poklonimo. Hvala Vam unapred na savetu. S poštovanjem, Lana 

O: Oko je čulo vida, a njegovi pomoćni i zaštitni delovi su kapci, suzni aparat i očna duplja.

U očnoj duplji je smeštena očna jabučica, vidni nervi, mišići, masno tkivo i krvni sudovi.

Očna jabučica je loptastog oblika. Zid joj se sastoji od tri sloja. Spoljni sloj je čvrst. Spreda ga čini providna rožnjača. Zadnje 4/5 su neprovidne, bele, to je beonjača. Srednji sloj očne jabučice je vrlo dobro snadbeven krvlju, sadrži dosta tamnog pigmenta, i na taj način štiti unutrašnji najosetljiviji deo oka od svetlosti, koja može da uđe u pigmentom zamračenu šupljinu oka samo kroz okrugli otvor na prednjem delu srednje opne oka, kroz zenicu. Srednji sloj očne jabučice je složen po sastavu i delovanju. Prednji deo - dužica, okružuje zenicu, svojim mišićima je skuplja po danu i širi u mraku. Sadrži različitu količinu tamnog pigmenta, koji daje oku svetloplav do crni izgled. Srednji deo srednje opne - resasto telo, stvara komornu vodicu, a svojim mišićima menja oblik kristalnog sočiva, a time omogućuje da se jasno vide predmeti na različitim daljinama.

Zadnji deo srednjeg sloja oka čini sudovnjača. Unutrašnji sloj očne jabučice je mrežnjača, tanka providna opna, koja sadrži dve vrste čulnih ćelija (čepiće i štapiće). Čepići su najgušće raspoređeni na zadnjem delu polu oka i osetljivi su za boje. Štapići su gušći u ostalom delu mrežnjače i omogućuju vid u sumraku. Čulne ćelije pružaju svoje produžetke prema zadnjem delu oka, gde se udružuju stvarajući vidni živac, koji sprovodi utiske vida u mozak. Zadnji, veći deo očne jabučice ispunjen je žitkom providnom masom staklastog dela.

Znaci oboljenja očiju mogu da budu veoma raznoliki. Najčešće su u pitanju depigmentacije, pojava naslage, pojava krmelja, bola, svraba, crvenila itd.

Ako je deo kuda prolazi svetlosni zrak (zenica) beo, to znači da životinja ne može da vidi, jer je za vid potrebna potpuno providna, crna zenica.

Morsko prase ima slab vid, ali zato ima veoma dobro razvijeno čulo sluha i mirisa. Moći će lepo da se snađe i ako mu je oštećeno čulo vida.

Slepilo je najverovatnije nasledno.

Predlažem Vam da zamorčića odvedete na oftalmološki pregled kako biste dobili više informacija.

Morsko prase sisa oko 25 dana, pa ga posle tog perioda možete odvojiti od majke. U međuvremenu će ono samo da radoznalo trči oko majke i da se upoznaje sa hranom koja mu je na raspolaganju, tako da će sa navršene 3 nedelje moći sam da se hrani hranom koja je namenjena i odraslim jedinkama.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak