Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prase se linja i ja mislim da je to zbog nedostatka vitamina C. Da li postoji neka posebna vrsta C vitamina za prasiće, ili možemo da mu damo i ovaj koji mi koristimo?
Marija

O: Opadanje dlaka je fiziološka pojava, koja se dešava svim životinjama. Kod kućnih ljubimaca linjanje se javlja tokom cele godine, a nešto intenzivnije linjanje se dešava u proleće i u jesen. Zimska dlaka je obično gušća sa bogatom podlakom koja je toplotni izolator dok je letnja dlaka kraća i sjajna.

Koža i dlačni pokrivač su vrlo često indikatori zdravstvenog stanja životinje, tako da pojačano linjanje može biti posledica stresa, bolesti, postojanja ektoparazita, bremenitosti, odgajanja mladih, neadekvatne ishrane, genetskog nasleđa itd. Deficijentna ishrana može biti uzrok opadanja dlake.
 
U životu svake jedinke postoje periodi kada su im potrebe organizma vezane za unošenje vitamina povećane. To su: faze intenzivnog rasta, različita stresna stanja kao što su transport ili promena uslova držanja, parenje, graviditet, dojenje, oboljenja, narušeni optimalni uslovi života, ishrana i dr.

Dodavanje C-vitamina morskim prasićima je izuzetno važno zbog toga što ga oni ne mogu sami sintetisati. C-vitamin se dodaje u vodu za piće svakodnevno, pošto rastvoren u vodi ne može dugo opstati a i hlor iz vode ga može inaktivisati.

U ponudi Pet Centra postoji preparat C-vitamina koji je namenjen isključivo ovim životinjama. Preparat je multivitaminski i sadrži i ostale vitamine.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak