Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrcka i dosta je star, ne znam tačno koliko, jer nisu znali da nam kažu tačno ni u prodavnici kućnih ljubimaca gde je i kupljen. Imam ga 8 meseci i otkad je kupljen perutala mu se koža i imao je rane po telu, a sada sve više i više se peruta i ne znam kako da mu pomognem. Da li postoji neka krema ili neke kapi kojima bi moglo to perutanje da se spreči? Miljana
O: Gljivična infekcija (dermatofitoze) je stanje kože uzrokovano gljivicama koje mogu inficirati mnoge vrste sisara, uključujući hrčke. Gljivice žive na keratinu koji se nalazi u koži, dlaci i noktima. Gljivična infekcija najčešće počinje na glavi i to na nosu, ušima (uši izgledaju perutavo), oko očiju.

Ako se gljivična infekcija ne leči, ona se vrlo brzo širi pa se može javiti na drugim delovima tela.

Gljivice najčešće napadaju mlade životinje, zatim bolesne i stare, trudne ženke... Pogodni uslovi za razvoj su toplo vreme i velika vlažnost vazduha.
Gljivice se mogu preneti direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom ili kontaktom sa nekim predmetom (češalj, stelja) koji je kontaminiran sporama. Mlade životinje i one pod stresom (npr. prenatrpanost, vlaga, loša ishrana, nehigijena) često predstavljaju velik rizik razvijanja bolesti.

Znakovi bolesti su gubitak dlake (može biti u krug, cirkularan, a i ne mora) "ljuskasta" koža, krastice, može se pojaviti crvenilo i svrab. Kunići zaraženi gljivičnom infekcijom imaju suve i ljuskaste delove kože, na kojima nedostaje dlaka.

S obzirom da se gljivična oboljenja prenose i na ljude, a rizična grupa su deca, svakako Vam savetujem da posetite veterinara koji će pregledom ustanoviti dijagnozu i propisati potrebnu terapiju.

Način za postavljanje dijagnoze gljivične infekcije kod veterinara je uzimanje uzorka sa kože struganjem i posmatranjem pod mikroskopom. Većina dermatofita fluorescira pod specijalnom lampom (Woodovom), ali ne sve. Fluorescencija definitivno ukazuje na prisustvo gljiva, ali odsustvo fluorescencije ne isključuje gljivičnu infekciju.