Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koju marku lekova protiv parazita u malom crevu kod mačaka bi mi preporučili?
Hvala, Luka

O: Najčešći crevni paraziti mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Ovi paraziti kod mačaka dovode do poremećaja apsorpcije hranjivih materija, ometaju prohodnost creva, a toksičnim produktima svog metabolizma deluju štetno na domaćina. Kod obolelih životinja se primećuje nadutost stomaka i stalna glad. Paraziti u celosti se mogu videti u stolici, ili ako je jaka invazija mogu se naći u povraćenom sadržaju.

Sem što negativno deluju na zdravlje životinja, mogu izazvati i zdravstvene probleme kod ljudi.

U pitanju je larva koja se kod čoveka nikada ne razvije u odrastao oblik parazita, kao kod životinja, već putuje organizmom i zaustavlja se u različitim organima. Problem je kod dece, jer se ona uglavnom igraju sa macama ni ne znajući da su invadirane i ne peru ruke nakon toga. Larve se zadržavaju u različitim organima, a posebno je opasno kada se zadrže u unutrašnjim organima, oku ili mozgu.

Preporučila bih Vam da za tretman mace koristite pastu koja se nalazi u našoj ponudi i veoma se lako primenjuje, a širokog je spektra delovanja. Zove se VITAMINTHE oralna pasta. U obliku je šprica i ima podeoke koji služe za određivanje doze.

OZNAKE: