Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Primetila sam kod patuljastog kunića u izmetu male gliste. Da li su one opasne za njega i kako se leče? Takođe me interesuje da li i čovek može da se zarazi? Jelena

O: U želudcu kunića može da se nađe Graphidum strigosum (stomačni crv). To je crveni končast parazit dug oko 10 - 20 mm koji sisa krv i izaziva hronični gastritis. U tankom crevu su najčešće paraziti roda Trichostrongylus, a u slepom i debelom crevu Trichuris leporis i Passalurus ambiguus.  Prema podacima iz literature, ovi paraziti ne mogu parazitirati u digestivnom traktu čoveka.

Kod kunića je najčešće ustanovljen parazit iz grupe nematoda Passalurus ambiguus. Infekcija je direktna iz spoljašnje sredine preko zagađene hrane i vode. Iz jaja se oslobađaju larve koje se razvijaju u odrasle oblike koji parazitiraju u lumenu cekuma i kriptama debelog zreva, gde može parazitirati i preko 1000 parazita. Odrasli oblici su dužine od 9 - 11 mm (ženka) i 4 - 5 mm dužine (mužjak). Dijagnoza se postavlja na osnovu koprološkog pregleda (metodom flotacije).

Ipak, ovaj parazit retko dovodi do infestacije u velikom broju, tako da uglavnom izostaju znaci infestacije (npr. dijareja).

U slučaju teže infestacije, u lečenju se uspešno primenjuje piperazin adipat u dozi od 200 mg/kg telesne težine, dva dana u hrani, a tretman ponoviti za 14 dana.