ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića starog 2 meseca. Ima gliste. Čuo sam da to nije opasno.  Veterinar mi je dao sulfadimidin i rekao da mu dajem 1 supenu kašiku na 1.5 litra vode i tu vodu da mu dajem 5 dana da pije. Dali to sme tako? Bio bih vam jako zahvalan kada bi ste mi odgovorili. Usput, šta sem sena i šargarepa i jabuke sme da jede? Aleksa

O: Passalurus ambiguus , je endoparazit kunića i zečeva koji uglavnom ne izaziva kliničke simptome. Vlasnici najčešće primate gliste u izmetu kunića. Kunići se infestiraju unošenjem kontaminirane hrane i vode. Odrasli oblici žive u cekumu i prednjem delu kolona. U terapiji ovog oboljenja se promenjuju preparati an bazi  Piperazin citrata ili fenbendazola. Ove gliste ne parazitiraju kod čoveka. Sulfa preparti se koriste kod žečeva i kunića kada se sumnja ili je postavljena dijagnoza kokcidioze. Sulfadimidin se aplikuje tako što se prvo primeni udarna doza, što se postiže rastvaranjem 25 ml leka na 1 litar vode za piće (prvi dan terapije), a doza održavanja rastvaranjem 12,5 ml leka u 1 litar vode za piće. Terapija traje 3-5, a najviše 7 dana.

Ishrana kunića treba da bude izbalansirana tako da podmiruje sve potrebe organizma. Dnevne potrebe u ukupnim proteinima su 12% (od kojh 9% treba da su biološki vredni proteini), masti 1,5 - 2% a vlakna 14 - 20%. Najveću količinu  čine ugljeni hidrati koji u dnevnom obroku učestvuju sa 40 - 45%.

Navedene dnevne potrebe organizma možete zadovoljiti tako što kuniću ishranu bazirate na suvoj peletiranoj hrani i senu uz povremeni, umereni dodatak svežeg voća i povrća.

Postoji više proizvođača hrane namenjene zečevima i u našoj ponudi se nalaze: Versele Laga, Power vit, Vitakraft, Padovan... Da biste patuljastom kuniću omogućili optimalne uslove života, a samim tim i obezbedili solidan nivo imuniteta, pružite mu kompletnu hranu, raznovrsno voće i povrće, seno - obavezno i to uvek, preparate C vitamina, drvo za glodanje, uredno održavan i dovoljno prostran kavez. Ishrana kunića se načelno zasniva na biljnim vlaknima esencijalnim za fiziološko funkconisanje digestivnog trakta. To podrazumeva da se zimi veći deo obroka sastoji od kvalitetnog sena, a leti od zelene mase. Najbolji izbor je da svog zrku hranite gotovim smešama sena i žita koje su spravljene  posebno za njih. Oprezno pri prelasku sa zimske na letnju ishranu jer neka hraniva mogu izazvati nadun, koji može biti jako opasan. U načelu, pravilo je da hrana bude uvek dostupna, na osnovu čega će kinić prema svojim potrebama konzumirati istu. Ostatke nepojedene hrane je neophodno menjati na dnevnom nivou zbog održavanja higijene prostora u kome kunić boravi.

Kuniću  dnevno treba davati i sveže povrće i biljke (šargarepa, listovi brokule, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun). Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, pomorandže, breskve, šljive). Važno je da uvek imaju dovoljnu količinu sveže vode. Treba izbegavati kupus, čokoladu, svež hleb, spanać, paradajz, krompir.

Uvođenje novih namirnica u ishranu treba da bude postepeno, naročito kod mlađih jedinki.