Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me način čuvanja pacova kao ljubimca, njihova ishrana, bolesti i aplikacija lekova kod njih??? Nadam se da ćete mi što pre odgovoriti, u kratkim tezama. Unapred zahvalan, vaš budući kolega, Slobodan

O: Pacov je veoma inteligentna i veoma društvena životinja, obično aktivna noću. Lako se pripitomljava pa može postati jako drag kućni ljubimac. Prosečan životni vek ovih životinja je 2-3 godine. Pošto je izuzetno socijalna životinja najbolje ih je držati u grupi. Najidealnije su grupe parova. Mužjaci se jako lepo slažu, naročito ako su iz istog legla. 

Polnu zrelost stiču veoma rano, sa 6-8 nedelja. Polni žar u ženki se javlja svakih 4-5 dana. Mužjaci su krupniji od ženki, ali i tromiji. Ženke su manje, ali razigranije i aktivnije.

Zdrava životinja je pokretljiva, aktivna, bistrih očiju, bez bilo kakvog iscedka iz oka, čistih ušiju, sjajnog krzna.

Drže se u kavezima koji mogu sadržati više nivoa da bi im bilo omogućeno penjanje. Dimenzije kaveza su min. 31 x 62 cm. Kavez bi trebalo locirati na neko mirnije mesto ali ipak ne ni izvan društvenih aktivnosti ukućana. Izbegavati direktno dejstvo sunčevih zraka kao i promaju.

Ishrana pacova ne bi trebalo da predstavlja problem a najbolje je koristiti gotove hrane namenjene ovim kućnim ljubimcima. Ishrana bi trebalo da sadrži manju količinu masti i ne veliku kalorijsku vrednost. Možete kombinovati i sveže voće i povrće ali ne u velikim količinama, kako bi izbegli digestivne probleme. Od svežeg voća rado će probati bananu, jabuku, jagodu. Takođe, u obzir dolaze i kuvano meso, kao i jogurt. Povremeno ga možete obradovati sa bademom.

Ne sme jesti mahunarke, čokoladu, krompir, kupus.

Iako su socijalna bića, ne zahtevaju puno vaše pažnje. Biće zadovoljan ako mu dopuštate da izlazi iz kaveza. Pacov ima oštre nokte i trebalo bi ih seći svaka dva meseca. Pacov voli igračke i vrlo rado će prihvatiti one za papagaje i feretke.

Pacovi su u prirodnim uslovima rezervoari brojnih infekcija, ali kao kućni ljubimac oboleva najčešće usled neadekvatne ishrane. Terapija pojedinih oboljenja zavisi od konkretne dijagnoze; trebalo bi ispisati celu knjigu o bolestima, dijagnostici i terapiji, pa Vam predlažem da za potrebe svojeg seminarskog rada konzultujete dostupnu literaturu.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak