Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani. Imam morsko prase staro 2,5 godine. Nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Ali, sada mu se ispod donje vilice, fakticki ispod desnog obraza pojavilo zadebljanje. Vizuelno izgleda kao neka kesica koja visi, samo što je tvrdo. Inače, on ne cvili, ne buni se, kada mu tu pipnem ne opire se. Unapred vam mnogo hvala. S' poštovanjem. Nebojsa Dragojevic
 
O: Prema opisu koji ste dali moguće je da se radi o apscesu. Lokalizovani apscesi mogu da se jave kod morskih prasića, a predstavljaju sakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini.

Uglavnom nastaju kao posledica infekcije ubodnih ili ugriznih rana. Svaki apsces građen je od šupljine ispunjene gnojem i vezivnotkivne čaure koja služi kao barijera između zdravog i bolesnog tkiva. Terapija se sastoji u otvaranju apscesa i čišćenja dezinfekcionim sredstvima, kao i u lokalnoj primeni antibiotskih preparata (masti i praška).

Kod zamoraca se često može javiti i otok limfnih čvorova vrata, koji je bakterijske etiologije. Uvećani limfni čvorovi se mogu palpirati. Veoma često može da dođe do njihove rupture i isticanja gnojnog sadržaja.

U svakom slučaju da bi se postavila dijagnoza i sprovela odgovarajuća terapija neophodno je da Vašeg ljubimca odvedete na veterinarskui pregled .