Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Bavim se uzgojem kunića, trenutno imam kuniće starosti dva meseca rase panonski beli, teže oko 2 kg i u protekla dva dana su mi uginula dva kunića. Deluju mi naduto, nalazim ih raširenih prednjih šapa i plašim se da nije neka zarazna bolest. Ostali kunići se ponašaju sasvim normalno ali i uginuli kunići su se takodje ponašali normalno. Imate li neku predpostavku šta bi moglo biti?
Unapred zahvalan, Dragan

O: Bilo bi od koristi uraditi obdukciju uginulih kunića kako bi imali više informacija s obzirom da se radi o perakutnom ili akutnom toku.

Takođe mogu preporučiti klinički pregled preostalih životinja.

Jedna od mogućih bolesti može biti pastereloza ili HEMORAGICNA SEPTIKEMIJA KUNICA koja se inače može javiti u perakutnom, akutnom ili hroničnom obliku, sa kliničkim manifestacijama kao što su abcesi, genitalne infekcije i upala pluća. Uzročnik je Pasterella multocida.

Perakutan tok bolesti podrazumeva vrlo brzu smrt, za par sati. Životinja obično uveče bude zdrava a preko noći ugine. Ako se životinja zatekne živa kunić je potišten, povlači se u ugao kaveza, ubrzano diše, glava mu je pognuta, uši opuštene, a vidljive sluzokože su mu cijanotične. Telesna temperatura mu je povećana i kreće se između 41,5 i 42°C. Oboleli kunić obično ugine za

Izvori zaraznih bolesti kunića su druge obolele životinje i njihovi sekreti, ekskreti (izlučevine), kontaminirana hrana, voda, prostor u kome borave.

Uzrok smrti može biti i nepravilna ishrana i način držanja što ne verujem da je slučaj s obzirom da ste odgajivač.

Mere dezinfekcije imaju veliki značaj u prekidanju prenošenja infekcije.

10 – 12 sati i svako lečenje je bezuspešno.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak