Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Potrebna mi je pomoć oko mog mačora. Sa leve strane vrata mu se nadulo nešto kada pokušam da dodirnem kao da ga boli ili se uplaši. Ne znam do čega je sve je bilo u redu ovih dana, odjednom mu to izašlo. Danijel
O: Iz Vašeg opisa teško je odrediti da li se radi o apscesu (kao novonastaloj okruglastoj tvorevini ispunjenoj gnojnim sadržajem) ili je reč o upaljenom limfnom čvoru koji je apscedirao (tj. postao gnojan).

Razne površinske rane na koži (usled traume, uboda insekta, posekotine), mogu se zakomplikovati i inficirati raznim bakterijama. Nastaje apsces, kao zaštitna reakcija organizma, koja ograničava širenje upale i na taj način je lokalizovana.

Klinički gledano, apsces predstavlja temperiranu, fluktuirajuću, oštro ograničenu oteklinu u tkivu, koju često prati i povišena telesna temperatura. Osim povišene temperature, sami ljubimci često izgube apetit, mirniji su i spavaju više nego obično i mogu pokazivati znakove boli. Što se pre preduzme terapija, brže dolazi do izlečenja procesa.

Najčešće je absces rezultat borbe sa drugim mačkama bilo ogrebotinom ili ugrizom. Male ranice nastale ujedom redovno prolaze neopaženo u krznu mačke. Prvi znak je obično samo blago otečenje zahvaćenog dela tela. U većini slučajeva ovakve ranice zarastaju bez ikakvih problema. Međutim, ugrizna rana ili ogrebotina kontaminirana je bakterijama, tako da je vrlo često posledica ovog stvaranje abscesa. Ako je absces dovoljno blizu površine kože s vremenom će se sam iscediti. Nakon što se absces otvori i isprazni se, dolazi do procesa izlečenja i tada se mačka vidno bolje oseća.

Više o lečenju apscesa kod mačaka pisali smo u Apsces kod mačke i Apsces.

Druga mogućnost je ta da je došlo do upale regionalnog limfnog čvora kao obrambena reakcija na lokalnu upalu u području vrata, kao normalan proces obrane od infekcije, a ogleda se povećanjem, tj. nakon suzbijanja infekcije njegovim smanjivanjem.


Limfni čvorovi imaju bitnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema: filtriraju krv i skladište bele krvne ćelije. Posledično, često predstavljaju prve indikatore oboljenja u pojedinim organskim sistemima. Limfni čvorovi se po položaju dele na unutrašnje i spoljašnje. Spoljašnji limfni čvorovi dolaze u parovima, a smešteni su na pet bitnih lokacija na telu pokrivajući pojedine regije: submandibularni (smešteni su na obe strane vrata odmah iza donje vilice), preskapularni (smešteni su ispred lopatica), aksilarni (pazušni), ingvinalni (smešteni u preponama) kao i poplitealni (smešteni na zadnjim nogama u ravni kolena na suprotnoj strani). Promene na unutrašnjim limfnim čvorovima uočljive su tek ukoliko se urade pretrage ultrazvukom ili rentgenskom snimkom, ali spoljašnji se lako mogu uočiti palpacijom i redovno su sastavni deo opšteg kliničkog pregleda.

Limfni čvorovi reaguju kao normalan proces obrane organizma od infekcije čime se uočava njihovo povećanje. Nakon smanjenja upale i oporavka njihova veličina se smanjuje jer ćelije limfnog čvora konačno ne rade pojačano u suzbijanju infekcije. Takođe, kako je imuni sistem životinja sačinjen tako da je svaki deo tela pokriven jednim limfnim čvorom, može se uočiti i povećanje samo jednog na onoj strani gde se razvija patološki proces.

Međutim, povećanje nekoliko limfnih čvorova istovremeno, osim generalizovane infekcije može predstavljati i samostalno oboljenje limfnih čvorova - limfadenitis: primarni ili sekundarni.

Savetujem Vam da posetite veterinara, kako bi stručno procenio zdravstveno stanje Vaše mačke i napravio dodatne preglede, naročito u području vrata.

OZNAKE: