mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Udomila sam mačiće koji su imali neku vrstu kožne bolesti pa sam ih odnela veterinaru i on mi je preporučio neki preparat za gljivice. To se počelo povlačiti, ali je jedno mače imalo natečenu nogu, kako je veterinar zaključio, to je od bakterije koja je bukvalno ušla u  tkivo i počela da ga razara. Nakon tretmana antibioticima i prskanja sprejom, noga je splasnula, ali je gnoj provalio na donji zglob i napravio otvorenu ranu. Nosila sam ga opet kod veterinara koji je imobilisao zglob i previo ranu. On se i dalje na nju oslanja. Ranu ispiram fiziološkom rastvorom i dajem mu antibiotik, zbog moguće infekcije. Šta ja još mogu da uradim za njega?
Pomozite mi, molim vas. Vesna

O: Rana predstavlja tip povrede gde je koža vidno oštećena (otvorena rana) ili je tupim predmetom uzrokovana povreda (zatvorena rana). Kod Vašeg ljubimca verovatno se radi o apscesu. Apsces je lokalizovana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestuje se lokalnim znacima upale: crvenilo, otok, toplota i bol i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija

Uzročnik je najčešće Staphylococcus aureus, otporan na penicilin. Apsces može biti uzrokovan ubodima u koži, obstrukcijom lojnih i znojnih žlezda te upalom dlačnih folikula. Kada bakterije uđu u telo, imuni sistem pokušava da ih odbije slanjem belih krvnih zrnaca na zahvaćeno područje. Kada bele krvna zrnca napadaju bakterije, neka od tkiva na mestu infekcije umiru, uzrokujući formiranje šupljine obavijene kapsulom koja ga ograničava od okolnog, zdravog tkiva. Šupljina se ispunjava gnojem i formira se apsces. Gnoj sadrži mešavinu mrtvog tkiva, belih krvnih zrnaca i bakterija. Apsces može biti veći i bolniji kako se stvara više gnoja.

Intervencija kod veterinara obuhvata i aplikaciju antibiotika, zatim čišćenj i drenažu abscesa, kako bi se odstranile sve odumrle ćelije i upalna tečnost. Moguće je da takve rane vrlo teško i dugotrajno zarastaju jer redovno zaostaje infekt unutar središta apscesa. Vrlo često, ako infekt zaostane unutar same rane, ponovo se može razviti upalni proces. Indikovano je postavljanje drena ako to lokacija na telu dopušta. Ako nije ugrađen dren, otvor se može zatvoriti već unutar jednog dana i stvoriti šupljinu u kojoj će se i dalje nakupljati gnoj te uslied pritiska izlaziti na površinu kože. Šupljina apcesa može se "tuširati" jodom ili drenirati jodnom gazom koju je potrebno menjati svakih 48 sati.

Kod Vašeg ljubimca apces je sam počeo isticati pa je potrebno pregledom ustanoviti postojanje šupljine i moguće komplikacije koje bi nastale njenim zatvaranju. Znači, potrebno je lokalno tretiranje rane i davanje ljubimcu antibiotika jer će prisutnost infekta usporavati zaraštavanjem rane, a može i doći do odumiranja okolnog tkiva.

OZNAKE: