ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam leminga, starosti oko dve godine i pre skoro mesec dana joj se pojavio, u početku, mali otok ili neka vrsta izrasline na koži koja visi, tako da može da se pomera. Izraslina je u predelu stomaka i u početku je bila mala i boje kože, ali je sada već mnogo porasla, postala modra i na nekim mestima crvena, kao od krvi, ali potkožno, jer krv nigde ne izbija na površinu kao rana. Ona je do pre nedelju dana sa tim i trčala na točku i provlačila se kroz tunele, ali poslednja dva dana mnogo vremena provodi u kućici, leži i samo po nekada izlazi da pije vodu i da jede, a pokušava i da trči, ali ubrzo siđe sa točka i vrati se u kuću. Vodili smo je kod veterinara i rečeno nam je da je u pitanju kila koju je dobila udarcem u mišić prilikom pada. Tada je još bila upola manja izraslina nego sada i bila je mnogo živahnija. Da li mislite da je dijagnoza loša i da li je možda u pitanju nekakvo lučenje krvi potkožno od neke rane i da li postoje šanse da se operacijom otkloni ta izraslina da može ponovo normalno da se kreće i da joj bude bolje. Unapred zahvalan na odgovoru, Milan

O: Navedena promena može biti hematom, cista, apsces, tumor ili kila.

Hematom nastaje naglo na mestu gde krv iz povređenog krvnog suda pod pritiskom ulazi u tkivo. Veličina hematoma zavisi od veličine i vrste krvnog suda i kvaliteta tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Hematom može biti subkutan (pod kožom, što je najverovatnije slučaj kod vašeg hrčka), subfacijalni, subduralni, subserozni na parenhimatoznim organima. Sudbina hematoma zavisi u mnogome od njegove veličine. Krv se u hematomu brzo gruša. Oštećeni krvni sud zatvara se trombom. Zbog veće molekularne koncentracije hematoma od okolnog tkiva, zbog razlike u osmotskom pritisku, hematom navlači na sebe vodu pa se povećava. Posle nekoliko dana zbog retrakcije koaguluma i procesa resorpcije, tečnost se vraća u okolno tkivo. Oko hematoma se stvara zid granulacijskog tkiva koje se postupno pretvara u zrelo vezivo. Hematom je netemperiran, bezbolan ili umereno bolan, fluktuirajući polukuglasti otok. Punkcijom hematoma se dobija krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbovati u potpunosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj tački hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscediti i parenteralno se aplikuju antibiotici zbog moguće infekcije.

Abscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posledica povređivanja. Proces je okružen kapsulom, a nalaze se ispod kože. Često su praćeni bakterijskim infekcijama. Pri palpaciji abscesa zapaža se fenomen fluktuacije.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Predstavljaju vrećaste tvorevine koje su obložene slojem ćelija. Unutrašnjost ciste je ispunjena tečnošću. Ako se nalaze pod kožom, lako su opipljive i nisu bolne. Koža na tom mestu ima sve karakteristike zdrave kože, pomična je, glatka, sa očuvanim dlačnim omotačem. Cista je jasno ograničena od okolnog tkiva. Vremenom se može uvećavati, što nastaje umnožavanjem ćelija koje grade cistu.

Tumor predstavlja nekontrolisanu proliferaciju ćelija. U zavisnosti od tipa ćelija i njihovih karakteristika može se podeliti na benigne i maligne tumore. Mogu se razvijati u svim tkivima. Tumori se leče hiruškim putem.

Hernia, kila ili bruh je najčešće uvrnuće trbušne ovojnice kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena sa delovima creva, delom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva. Pojam hernije podrazumeva kada se tkivo ili deo organa pomakne izvan telesne šupljine u kojoj inače normalno leži. U slučaju vašeg hrčka, trbušni zid je oslabljen udarcem, te je došlo do ispadanja organa trbušne duplje kroz novostvoreni otvor.

U tom slučaju je terapija hirurška. Kroz oštećeni trbušni zid se reponiraju prolabirani organi. Ponekada se jave i recidivi.

O daljoj terapiji morate porazgovarati sa Vašim veterinarom.