mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejičić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog 11 i po godina. Pre tri dana sam primetila da kad hoda zadnje noge mu idu u stranu i kad ide kao da zanosi i ne može da se popne na krevet, kad mu šeškam zadnje noge(jastučiće) ne izbacuje nokte, a pre je to radio. Što se tiče ishrane dobro jede. Da li možete da mi odgovorite o čemu se radi?
Unapred zahvalni mačak i vlasnica.

O: Motilitet je sposobnost kretanja, a temelji se na funkciji neuromuskularnog aparata. Uzetost motoričkih funkcija može biti delimična (hipokinezija, pareza) ili potpuna (akinezija, paraliza). Paraliza ili pareza ekstremiteta može biti jednostrana ili obostrana. Pareze ili paralize zadnjih ekstremiteta su vezane za lezije nastale na korenu nerava L4 do S2, lumbosakralnom pleksusu, femoralnom, fibularnom, išijadičnom ili tibijalnom nervu. Lezije nerava dovode do smetnji ili čak potpunog prestanka provođenja impulsa kroz nerv do mišića, što rezultira izostankom reakcije mišića i poremećajima u korišćenju ekstremiteta. Usled izostanka nervne stimulacije mišića, razvija se neurogena atrofija (koja može početi i 5. dana od prekida inervacije).

Procena stava i hoda, spinalnih refleksa, površinskih i dubokih reakcija na bol, stanja mišićne mase (atrofija) je ključno pri postavljanju dijagnoze i utvrđivanju tačne lokalizacije oštećenja. Što je oštećenje bliže nervnom korenu ili pleksusu, prognoza je lošija. Ukoliko je lokalizacija oštećenja bliža mišićnoj masi, veće su mogućnosti da dođe do reinervacije i u tim slučajevima je i prognoza bolja. Uzimajući u obzir kliničku sliku koju ste opisali i starost vaše mačke, preporučila bih Vam da mačku hranite hranom Hill's j / d ili Mobility Royal Canin, kako bi pozitivno uticali na koštani sistem. Iz svega navedenog može se zaključiti da je postavljanje dijagnoze u slučajevima poremećaja kretanja veoma kompleksno i zahteva detaljna specijalistička klinička ispitivanja, pa vam iz tih razloga savetujem da se obratite veterinaru kako bi se ustanovilo šta je razlog ovog poremećaja.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak