Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Zanima me da li mačije buve mogu da škode ljudima? Nedavno sam primetila da je moja mačka imala buve i kad sam je izbacila iz kuće primetila sam da je ostalo u sobi gde je bilo, prskala sam sprejem protiv insekata i nestale su, ali ne u potpunosti, pa me zanima da li može da bude nešto loše ako ugrizaju ljude? Pozdrav, Danijela
O: Buve koje napadaju pse i mačke, ljude obično ujedaju ispod kolena, a najčešće oko članaka. Ako ste mazili ili držali svog ljubimca, moguće je da će Vas buve ujesti za podlakticu. Ujed buve je karakterističan jer se najčešće javljaju tri ili više ujeda na jednom mestu. Buve koje napadaju pse i mačke obično na ljudskoj koži ostavljaju trag u vidu crvenih tačkica. Kod nekih ljudi se može javiti teža alergija na ujed buve, i može doći do iritacije i nakon samo jednog ujeda. Mada se to prilično retko dešava, buve mogu prenositi i teže infektivne bolesti, uzrokovane bakterijama i virusima.

Ukoliko se desi da vas buve izujedaju, javite se svom lekaru, kako bi vam, ukoliko je potrebno, prepisao terapiju.

Da to svega toga ne bi došlo, neophodno je tretirati stambeni prostor. Osnovno je dobro usisati stan, a kesu baciti ili isprazniti posle svakog usisavanja. Na ovaj način ste se oslobodili oko 40 posto buva. Posle toga dolazi tretiranje prostora nekim od insekticida, pri čemu obavezno tretirati i prostor ispod tepiha i nameštaja (kreveta, fotelja). U ponudi Pet centra imamo preparat za ovu namenu, Neostomosan ampula, namenjena uništavanju buva u okolini. Posle primene ovog preparata, buve uginjavaju, a nakon toga stan je potrebno ponovo usisati.

Bilo bi dobro čitav postupak ponoviti još dva puta u razmaku od 7-10 dana, jer će se za to vreme iz preostalih jaja razviti nove buve.

Nakon rešavanja "akutnog" problema, mačku (ukoliko će ponovo boraviti u stambenom prostoru), treba redovno štititi protiv buva, nekim od za to namenjenih sredstava (Frontline ampule i sprej, Fypryst ampula, Advantage ampula, ili Foresto ogrlica). U suprotnom će se infestacija ubrzo ponoviti.

Više informacija o zaštiti od buva pisali smo u tekstovima Velika invazija buva, Buve u stanu i Vrste buva.

OZNAKE: