Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka od oko 4 - 4,5 meseca. Mnogo mu smrdi iz usta. Šta sve može da bude uzrok? Milena

O: Ako se maca hrani samo mekom hranom veoma brzo može da dođe do upale desni koja nastaje kao posledica delovanja bakterijske mikroflore usne šupljine. Ukoliko se mačka ne hrani suvom - dehidriranom hranom ne postoji mogućnost mehaničkog čišćenja zuba (odnosno zubnog plaka). Zubni plak su meke, beličasto - žućkaste naslage, koje čine bakterije, koje nastaju na zubima i zbog kojih se zubi peru.

Bakterije koje su normalna flora usne šupljine mogu prouzrokovati upalu gingive (desni), zuba, cementuma, ligamenata i zubne šupljine. Ako zanemarimo prve znakove oboljenja ili problema u usnoj šupljini, upala će se proširiti i oštetiti tkivo koje okružuje i učvršćuje zube, što je ujedno i glavni uzrok gubitka zubi kod naših kućnih ljubimaca.

U zavisnosti o vrsti ili rasi mačke, naslednim bolestima, starosti i ishrani (ishrana isključivo mekom ili vlažnom hranom), bolest usta će se razviti u većem opsegu i prouzrokovati teže zdravstveno stanje (odbijanje hrane, gubitak telesne težine, iscrpljenost..). U ovakvim slučajevima broj bakterija u ustima poveća se za 20 puta, a same bakterije izlučuju hidrogeni sulfid, amonijak, endotoksine, acetate, butirate i propionate koji još naknadno dovode do nekroze okolnog tkiva oko zuba. Od pojave plaka pa do propadanja zuba i zubnog mesa može proći i par godina, a ovaj procese je ireverzibilan što znači da nema povratka na bolje, potpunog ozdravljenja.

Preporuka je da u ishrani vašeg mačka koriste Kitten hrane namenjene mačićima: suve granulirane hrane superpremijum kvaliteta (Brit Care, Hill's, Royal Canin), kao i Hill's Oral Care ili Royal Canin Oral Sensitive za mačke. Pored mehaničkog čišćenja zuba od naslaga, one sadrže i sve potrebne sastojke koji preveniraju bolesti usne duplje i održavaju higijenu zuba.

Pored ovih hrana postoje preparati koji mogu pomoći u slučajevima loše higijene usta. U našoj ponudi možete pronaći preparat  Virbac - Vet aquadent. U pitanju je  preparat za dnevnu oralnu higijenu čija je uloga da kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, kao i da otkloni neprijatan zadah. Antiseptičkog je dejstva protiv velikog broja Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Potpuno je bezbedan za upotrebu. Primenjuje se tako što se sipa 10 ml preparata na 500 ml. vode za piće.

Pored svega navedenog, naša preporuka je da posetite Vašeg veterinara, kako bi sa sigurnošću, na osnovu pregleda, definisali stepen novonastalog problema.

OZNAKE: