Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li možete da mi napišete nešto više u vezi ove rase? Unapred  hvala! Ranko

O: Napuljski mastiff je velika i snažna rasa koja je pozant apo svojoj masivnosti. U odnosu na fizički izgled, psi ove rase su mirni i prave maze. Karakteristika ove rase je da im je koža opuštena, te pravi nabore na vratu, glavi, nogama. Dobro odgojeni i socijalizovani Napuljski mastifi su mirni i lojalni psi, ali vrlo obazrivi kada su u društvu nepoznatih ljudi. Eksperti za ponašanje životinja ne preporučuju Napuljskog mastifa, zbog jakog karaktera, vlasnicima koji nemaju iskustva sa psima.

Napuljski mastif mora imati dosta aktivnosti, ali zbog kratkog krzna, šetnje i vežbe ne smeju se odigravati po jakom suncu ili suviše niskim temperturama. Zimi im je neophodno obezbediti im kaputić.

Napuljski mastif je odlican čuvar i sluzbeni pas. On je izuzetno snazan, jakih kostiju, pun snage i uprkos tome istovremeno veličanstvenog izgleda, robustan i hrabar. Njegov izraz je inteligentan, uravnotežene naravi, poslušan, nije agresivan, kao čuvar ljudi i stvari nenadmašan. Gradja tela pokazuje, uopšte teškog, vrlo širokog, robusnog psa, čija je dužina tela veća od visine grebena. On je harmoničan u odnosu na format i relativno harmoničan u odnosu na profil.

Glava: Kratka glava, masivna, između jagodičnih kostiju široka lobanja. Dužina glave je 3 / 10 visine grebena. Dužina njuške treba da je 1 / 3 dužine glave. Indeks lobanje je 66. Linije lobanje i nosnika su paralelne. Koža je bogata naborima tipična je pre svega na delu od spoljašnjeg očnog ugla ka uglu usana. Nosna pečurka produžava se u liniji nosnika. Gledano iz profila ne treba da štrči ispred usana. Treba da je velika, vlažna i hladna. Nozdrve su velike i otvorene. Boja treba da odgovara boji dlake. Nosnik je ravan. Njegova širina, mereno u sredini, treba da je oko 20 % dužine glave i oko 50 % dužine njuške. Usne su debele, mesnate, viseće i teške, tako da njuška gledano spreda deluje mnogo šire. Sluzokoža treba da bude vidljiva na mestu spajanja gornje i donje usne. Dužina donje vilice treba da odgovara dužini nosnika. Zubalo je makazasto.

STOP: Treba da je pod uglom od 90 %,a ugao izmedju vrha nosa i čela je od 120 % - 130 %.

UŠI: U odnosu na lobanju uši su male, trouglaste, daleko jedno od drugog usađene, ako su nekupirane prednjim rubom naležu na obraze. U korenu, uši su blago podignute. Ako su kupirane i to gotovo potpuno, čine jednakostranicni trougao.

OČI: Kapci treba dobro da naležu na očnu jabučicu. Prilično daleko jedno od drugog, tendencija ka okruglom obliku, a zbog obilate kože na glavi nisu potpuno otvorene i zbog toga deluju ovalno. Boja očiju odgovara boji dlake: crna, siva ili braon.

VRAT: Kratak, jak i mišićav

TELO: Dužina tela je 10 % veća od visine grebena. Grudi su široke, velike zapremine, sa snažno razvijenom muskulaturom. Vrh grudne kosti treba da je na istoj visini sa ramenim zglobom. Grudni koš je veliki, spušten do laktova ili nešto ispod. Ledja sa strane gledano pokazuju ravnu liniju koja je samo grebenom prekinuta. Ledja su široka. Slabine su posmatrano sa strane blago konveksne, donja linija stomaka je gotovo horizontalna kao produžetak grudnog koša. Stomak je veliki, koleni nabori mali. Sapi su siroke, jake i mišićave.

PREDNJE NOGE: Prave, čvrste, mišićave. Šape su okrugle, velike, dobro zatvorene i zaobljene.

ZADNJE NOGE: Butina je duga, široka, sa jakim plastičnim, jasno odvijenim mišicima. Potkolenica je jakih kostiju i mišića. Dužina nešto manja od butine. Postrana površina skočnog zgloba uvek dovoljno široka. Došaplje snažno i suvo, gotovo cilindrično.

DLAKA: Gusta i svuda jednako duga, fina, kratka, a najviše 1,5 cm dugačka. Dlaka treba da je svilenkasto blistava. Poželjne boje su crna, siva, sivo plava, braon, crveno žuta i jelenje crvena. Sve boje mogu biti u tigrastoj formi. Male bele oznake na grudima i vrhovima prstiju su dozvoljene.

Visina mužjaka je od 65 - 75 cm, a ženki od 60 - 68 cm. Težna mužjaka je od 50 - 70 kg, a ženki 15 % manje. Tipična odlika rase je kretanje u koraku. Lagano i nespretno kao medved. Korak je spor i veliki. Galop je redak.

OZNAKE: