Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Živim na selu gde se malo pažnje poklanja kućnim ljubimcima, a mnogo više domaćoj stoci, pa sam primorana da od Vas tražim savet. Imam mačora starog 5 god. Glavu drži iskrivljenu na desnu stranu i kada hoda povremeno se zanosi na istu stranu. Inače, ima dobar apetit ali me zabrinjava da mu je možda potrebno lečenje. Šta bi to moglo da bude ? Hvala i pozdrav. Mirjana


O: Promene koje ste primetili kod Vašeg ljubimca mogu biti uzrokovane fizičkom traumom odnosno povredom izazvanom delovanjem fizičke sile, ili pak upalom ušnog kanala, odnosno otitisom različite etiologije, najčešće bakterijske ili parazitske prirode.


U prvom slučaju neophodne je odraditi detaljniji pregled ljubimca u smislu palpacije i radiografskog pregleda regiona vrata i glave kako bi se ustanovilo prisustvi i stepen eventualnih povreda.

U slučaju prisustva otitisa različite etiologije neophodno je u prvi mah tačno ustanoviti prirodu infekcije, odnosno uzročnika, a zatim odrediti odgovarajuču terapiju.

O otitisu je pisala koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom Upala ušnog kanala (otitis)

Ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija prelazi se na terapiju antibioticima i to najpre lokalnom terapijom, odnosno različitim antibiotskim kapima za uši, a ako ne dođe do poboljšanja savetuje se i sistemska primena antibiotika, najčešče injekciono.

Kao što vidite, nemoguće je na ovaj način doneti pravilnu dijagnozu, te Vas savetujem da ipak odvedete mačora kod najbližeg veterinara koji će na osnovu raznih dijagnostičkih metoda biti u mogućnosti da Vam odgovori na pitanje, a i da odredi pravilnu terapiju.

OZNAKE: