aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dve mace stare 4 meseca. Ženska maca štuca posle jela, a muška se posle igre zadiše, isplazi jezik i dahce, pa me interesuje da li je to ponašanje normalno. Hvala. Matija


O: Štucanje ili singultus je ponavljana kontrakcija dijafragme koja nije pod uticajem volje, a praćena je zatvaranjem glasnih žica što dovodi do nastanka karakterističnog zvuka. Štucanje nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajnu muskulaturu, naročito dijafragmu.

Štucavica se može javiti kao posledica brzog gutanje hrane, prevruće hrane, upale pluća, poremećaja jednjaka i želuca, upale gušterače, kod poremećaja jetre i žučnog sistema, kao posledica invazije crevnim parazitima...

Velikom broju štucanja se može utvrditi uzrok, dok ogromna većina štucanja prođe a da se uzrok nikada ne uspe utvrditi.

Svakako bih Vam preporučila da ponovite još jednom čišćenje Vašeg mačka od crevnih parazita 14 dana nakon sada obavljenog čišćenja, i da mačku ponudite medicinsku hranu za smetnje u varenju.

Ako se niti nakon toga štucavica ne smiri, posetite svog veterinara kako bi obavio opšti klinički pregled životinje i eventualno utvrdio razlog štucavice.


Medicinska hrana za smetnje u varenju je visokosvarljiva i kompenzuje smanjenu enzimatsku aktivnost u crevima i na taj način osigurava optimalnu apsorpciju hranjivih materija.

O ubrzanom disanju kod mačke pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom "Ubrzano disanje (ubrzana respiracija)"

OZNAKE: