mirjana

  

.,

Odgovara: Mirjana Pejčić, dr. vet. med., Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekoliko dana pronašli smo macu na ulici, koju smo udomili, procenjujem da je oko pet meseci starosti, do danas je sve bilo u redu ili možda mi nismo uočili, međutim danas smo primetili da joj malo visi stomak, a koliko znamo nije sterilisana. Primetio sam u njenom ponašanju da često liže to mesto koje je je mekano i podseća na ispupčenje.
Unapred hvala, Srba

O: Pre zime mačke praktikuju veći unos hrane čime zapravo nakupljaju masno tkivo kako bi se pripremile za zimu. To masno tkivo kod ženki mačaka najviše je vidljivo u potkožju na stomaku zbog čega vlasnici imaju utisak da se mačka uugojila ili da će imati mlade. Zadebljanje na stomaku može biti i hernija (kila, bruh). Može biti prirodna pri rođenju ili neposredno nakon, te stečena trbušna hernija zbog povrede. Prirođena hernija je posledica nepotpunog zatvaranja trbušne šupljine za vreme fetalnog razvoja, moguće i za vreme okota (pupčana kila), a može biti i genetski uslovljena.

O herniji je pisala i koleginica Alekdandra Todosijević, dr. vet. med., u ranije objavljenom odgovoru: Hernija (kila) kod mačeta

Savetujem Vam da posetite veterinara koji će postaviti tačnu dijagnozu.
 

OZNAKE: