Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molila bih vas da mi što pre odgovorite, veoma sam zabrinuta. Imam macu staru 1,5 godinu. Inače ona je kućna mačka, ne izlazi napolje i nema skoro nikakav dodir sa spoljašnjim svetom, osim što sedi na prozoru i malo se šetka po simsu. U protekla dva dana našli smo dva njena brka, izgleda da su joj otpali, ona se ponaša prilično normalno osim što je pred  teranje pa se malo više mazi. Da li može biti opasno to što su joj brčići otpali, dlaka joj je u redu, sjajna i meka, ne linja se mnogo. Molim vas da mi što pre odgovorite, zaista sam vrlo zabrinuta, jer sam čula da su mačkama brkovi najvažniji.
Unapred zahvalna, Bojana

O: Mačji brkovi (lat. vibrissae), predstavljaju specijalizovana senzibilna telešca. To su deblje čvrste dlake, koje osim na licu, možemo naći i na vratu i nogama ljubimca.

Brkovi se razvijaju još dok su mačići u materici. Najduže i najraskošnije možemo naći na bradi i gornjoj usni.

Njihova uloga je da ljubimcu pomažu dok istražuje, upozorava na opasnost. Oni mogu biti usmereni prema napred (u znak pozdrava, radoznalosti) ili prema nazad (prilikom borbe ili hranjenja). Takođe, oni im služe da bi mogli što preciznije proceniti da li je neki prolaz dovoljno širok da bi se kroz njega mogle provući.

Određena istraživanja su pokazala i ulogu brkova u lovu po mraku i snalaženju ljubimca po mraku. Naime, brkovi služe i kao detektor vazdušnih strujanja te detektuju svaki čvrsti objekat kojem se mačka približava. To se zasniva na činjenici da svaki čvrsti objekt stvara male poremećaje u vazdušnim strujanjima. Takođe, isti mehanizam im služi i za lov po mraku kada dostavljaju informacije i o najmanjim pokretima potencijalne žrtve.

Kako mačke normalno odbacuju svoje brkove te ih ponovno zamenjuju  novima, ispadanje brkova u manjoj meri ne bi trebao predstavljati alarm za vlasnike.

Međutim, ispadanje u većoj meri, govori nam da nešto nije u redu pa Vas savetujem da u tom slučaju posetite veterinara.

OZNAKE: