Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dva dana našla sam malo mače (ne mogu da odredim starost), donela sam ga kući i znajući da mačke imaju običaj da predu nije mi bilo ništa sumnjivo. Međutim, tokom dva dana mače izgleda da paralelno sa disanjem ispušta zvuk koji je jako glasan, a pošto nemam iskustva, ne znam da li je to uobičajeno. Ne znam kako da ga hranim i šta su dalji koraci koje treba da preduzmem u vezi sa vakcinacijom i ishranom. Jelena

O: Normalan broj respiracija u mačaka iznosi 20 - 30 u minuti i odnosi se na stanje mirovanja ili tokom spavanja životinje.

Tokom inspirijuma – udisaja grudni koš se širi a tokom izdisaja- ekspirijuma grudni koš se skuplja. 

Ako se pri disanju mačka služi stomačnim mišićima - abdominalno disanje ili ako su čujni šumovi koji karakterišu određena patološka stanja potrebno je izvršiti klinički pregled životinje što pre.

Nakon dolaska na svet mačići su određeni period vezani za majku. Mačka je zaštitnik svog legla od prvog dana, brine za svoje leglo i zaštitnički se ponaša ukoliko im preti bilo kakva opasnost. Tokom prvih nedelja života mačići su u potpunosti vezani za majku.

Sisanje traje 4 - 6 nedelja, a ponekad i duže. U uzrastu oko 2 meseca starosti mačići su spremni za samostalni život i mogu se odvojiti od majke.

Što se tiče ishrane mačeta, uvek se preporučuje superpremijum hrana, koja je pravilno izbalansirana i u sebi sadrži sve neophodne sastojke potrebne za zdrav život mačke. U tu svrhu Vam skrećemo pažnju na superpremijum hranu za mačiće Brit care Junior (Kitten), zatim Kitten Royal Canin, Kitten Hill's.

Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačjih zaraznih bolesti u uzrastu od 8 - 9 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Vakcina je polivalentna i omogućava zaštitu Vaše mace od upale gornjih disajnih puteva i zaraznog zapaljenja creva - panleukopenije mačaka. Sa navršena 3 meseca, daje se vakcina protiv besnila.
 
Pored vakcinacije, neophodno bi bilo da mače bude očišćeno od endoparazita. Za tu namenu iz naše ponude Vam izdvajam Vitaminthe oralnu pastu (Virbac), koja se lako primenjuje, a širokog je spektra delovanja i jednokratno se aplikuje. Pasta se nalazi u specijalno graduisanom špricu, tako da je aplikacija olakšana i ne postoji mogućnost predoziranja.

Zbog svega navedenog savetujem Vas da mače odvedete veterinaru kako biste procenili starost, zdravstveni status i shodno tome odredili koncept ishrane i program vakcinacije.

OZNAKE: