mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uzela sam macu pre 3 nedelje, ima pasoš i čip i vakcinisana je, tako stoji u pasošu, ali sam primetila da maca povremeno trese glavom i češe uši i uzeli smo joj danas kapi Ohren- Pflege za čišćenje, pa sam joj danas čistila uši sa njima i štapićima za uši, i na njima je braon, a u uhu ima malo crnog u dubini, ali to nisam dirala da joj ne poremetimo sluh ili nešto drugo. Ima 2 meseca tek i rasna je maca pa bih joj otklonila taj problem. Da li je to strašno i šta da radim? Da li da nastavim da je šistimo sa kapima i štapicima ili? Hvala unapred! Jelena

O: Iako su mačke veoma čiste životinje (svakodnevno same održavaju higijenu), moramo napomenuti da je uho osetljivi deo tela koji zbog svoje specifične građe može biti idealno mesto za umnožavanje brojnih uzročnika, odnosno podložno je različitim ozledama. Za razliku od pasa, kod mačaka su ređi slučajevi problema sa higijenom unutrašnjosti uha i ušne školjke.

Ukoliko je neophodno izvršiti čišćenje uha, onda se tome pristupa izrazito oprezno. Naime, ušna šupljina se čisti posebnim rastvorima (npr. Otifree, Epi - Otic), namenjenim za tu svrhu i zagrejanim na telesnu temperaturu, pa se izbegava korištenje ušnih štapića zbog opasnosti od ozleda osetljivih struktura unutrašnjosti uha. Nakon što se spoljašnji slušni kanal ispuni sa rastvorom, potrebno bi bilo lagano izmasirati (odozdo prema gore) bazu uha i ostaviti neko vreme da rastvor deluje. Nakon nekoliko minuta delovanja, ljubimac će trešnjom glave izbaciti napolje čestice prljavštine iz udaljenih delova ušnog kanala, te je potrebno samo vaticom prebrisati spoljašnje delove uha.

Ukoliko niste sigurni da možete bezbedno očistiti ušni kanal, preporučujemo Vam da za prvi put odvedete mačku kod veterinara, koji će Vam pokazati kako najbezbednije možete izvršiti čišćenje.

Ako je uho mačke zaprljano samo spolja, tj. nije potrebno ispirati ušni kanal, dovoljno je preparat nakapati na gazu / tufer i laganim pokretima očistiti zaprljani deo.

OZNAKE: