mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku koja je stara 6 meseci i od pre jedno mesec i po dana, počela je da vadi svoj izmet iz posude sa peskom i da se igra sa njim, ali tako što ga razvlači po celom stanu, pa ja ne ispuštam džoger iz ruku i malo je reći da ovo već postaje nepodnošljivo. Pročitala sam na stotine pitanja upućena vašim veterinarima, na vašem sajtu, i nigde nisam videla da neko ima sličan problem, pa već ozbiljno počinjem da se brinem. Rekli su mi da mace, pre prvog teranja, umeju da se ponašaju "čudno", pa me zanima da li je o tome reč? Ne reaguje ni kad je zbog toga grdimo, naprotiv, što ja više čistim za njom, to je ona ornija u svojoj "igri sa izmetom". Čistim za njom gotovo posle svake nužde, a budući da je počela i da razbacuje pesak okolo, onda ni metlu ne ispuštam iz ruke. Neko mi je rekao da to radi jer ostaje kući sama i po nekoliko sati, ali evo već mesec dana ne radim, gotovo sam s njom non - stop, no ona to radi bez prestanka. Istina, ne uvek, ali na dan, jedno dva do tri puta - obavezno. Ne znam čime bi mogla biti nezadovoljna jer je beskrajno voljena, te joj pažnje svakako ne nedostaje. Inače, ne izlazi iz kuće, savršenog je zdravlja, divne dlake i toj lepotici ovo s izmetom baš ne pristaje. Hvala unapred. Maja.

О: Dominantne mačke koriste feces kao vidljivu oznaku vlastite teritorije. To može biti razlog navedenog ponašanja Vaše mačke.

Uvek kada mačka prazni creva, iz svojih analnih vrećica koje se nalaza sa strane u crevnom zidu, istisne sadržaj puno hemijskih materija kojim prenosi mnoštvo podataka u spoljašnju sredinu.

Koliko će trajati, odnosno kada će i da li će ovakvo ponašanje Vašeg ljubimca prestati, teško je reći. Često se nakon sterilizacije, ovakvo ponašanje, vremenom gubi.


U svakom slučaju možete pokušati dve stvari. Prvo da u hranu dodajete preparat Forbid, koji se inače koristi kod problema koprofagije - kada životinja jede svoj izvet (što nije slučaj sa Vašom macom), ali ovaj prah čini feces odbojnim, pa je moguće da će uticati na pomenuto ponašanje.


Takođe možete koristiti neki od preparata u spreju koji svojim mirisom odvraćaju macu od određene površine.

OZNAKE: