Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva leminga već dosta dugo, u pitanju su mužijak i ženka, i već par puta sam uspešno dobijala prinove. Ali zadnja 2 puta nalazila sam male leminge zaklane, a nekih više nije ni bilo (tj. pojeli su ih). Zanima me zašto se to dešava, pošto je pre toga sve bilo u redu, i šta da učinim povodom toga. Jovana

O: Kada se leminzi drže u paru mogu se reprodukovati svakih 21 - 25 dana.  Graviditet traje 18 - 20 dana. Mladi se jako brzo razviju i brzo počnu da trče okolo po kavezu. Počinju normalno da jedu već sa 10 - 13 dana starosti. Razmnožavanje se može postići u paru, u kombinaciji dve ženke i mužjaka ali i u koloniji.

Nakon okota ženka može da odbaci ili čak pojede leglo. Da bi se takve situacije sprečile, ženku ne bi trebalo uznemiravati, dirati mlade jer time možete uneti svoje mirise u leglo koji su za majku neprihvatljivi. Razlozi pojave koju ste opisali takođe mogu biti i nevitalni ili slabo vitalni, bolesni, zakržljali mladi. Jedan od razloga odbacivanja legla može biti i nedovoljna ili neadekvatna ishrana majke.

U optimalnim uslovima držanja leminzi se lepo slažu, međutim ukoliko je njihova kolonija prerasla životni prostor može doći do tuče i u tim uslovima koloniju bi trebalo razdvojiti.

Nije preporučljivo ubacivati novog leminga u već formiranu koloniju. Leminzi su teritorijalne životinje pa je to razlog što pridošlicu mogu napasti i čak ubiti. Borbe leminga mogu biti veoma surove i vrlo često se završavaju smrću. Ako iz nekog razloga hoćete da pomešate leminge iz različitih grupa to morate učiniti na neutralnom terenu, dok su još sisančad ili dok ne dostignu polnu zrelost.

Kada se upoznaju dve jedinke, to se mora učiniti oprezno i pod strogim nadzorom.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak