Lečenje preloma nogu kod ptica
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam papagaja sa smeđim ušima i ptica je pala i slomila nogu. Otišao sam na rendgen i video je pokazao frakturu, nema nikoga ko zna da radi nogu, pa ću vas kontaktirati da biste mi dali savet. Mnogo vam hvala! Aleksa

O: Iako su mogući hirurški postupci u lečenju preloma kod živine, bolje je koristiti nehirurške metode lečenja preloma kostiju, jer je smanjen rizik od postoperativnih infekcija i lokalnih povreda vaskularizacije. Iščašenja i prelomi mogu se vrlo dobro lečiti odmaranjem u kavezu; koža koja se proteže od bočnih delova tela do kolena. Postavljanje zavoja i udlaga može pomoći, ali položaj povrede je važan.

Ptice koje se oporavljaju od slomljene noge trebale bi da imaju umotane repove kako bi zaštitile perje, trebalo bi ih držati na mekim površinama koje se menjaju svaki dan. Takođe je dobro staviti nisku prečku u kavez koja omogućava ptici da „visi” povređenu nogu, ispod zdravog nivoa. Važno je da ptica ima apetit i da joj se omogući pristup hrani i vodi, kojima preporučujem dodavanje vitaminsko-mineralnog preparata svaki dan.

OZNAKE: