ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi što pre odgovorite na par pitanja. Naime, pre skoro godinu dana spasila sam jednog mladog goluba, koji od tada živi sa mnom u stanu, manje u kavezu više šeta slobodno, ali dok je bio zdrav stalno je bio i napolju. Pošto se vezao za mene nije hteo da se pridruži jatu golubova  već se stalno vraća kući. Uglavnom pre mesec dana se razboleo (dijareja-zelenkast izmet, pospanost, gubitak apetita), davala sam živimicin i ozdravio je. Međutim, pre 3 dana se pojavio simptom uvrtanja vrata, ne može da leti, jede normalno, mada manje kaki, kao da ima zatvor. Drugarica (veterinar) je posumnjala na paramikso virus, ali možda se radi i o salmoneli. Zato sam uzela Enrofloksacin 10%. Pitanje su: Šta Vi mislite, od on čega boluje i kako da doziram ovaj antibiotik? Da li da ga dajem direktno u kljun i koliko kapi dnevno (tako sam pročitala na forumu za golubare)? ili da sipam u vodu kao što piše u uputstvu? Ne znam šta da radim sa njim, ne bih mogla da ga izbacim kad ozdravi jer sam se vezala za njega, a sa druge strane nije mi baš prijatno da znam da živim sa golubom koji ima salmonelu. Kolika je verovatnoća da pređe na čoveka?

Hvala unapred. Milica

O: Salmoneloza je zarazna bakterijska bolest koja se javlja kod mnogih životinja i ptica, a spada i u zoonoze. Kod ptica bolest uzrokuje više od pedeset serotipova salmonela. Salmonele su gram – negativne enterobakterije, štapićastog oblika. Dosta su otporne pa mogu ostati u spoljašnjoj sredini patogene duže vreme. Zaraza najčešće nastaje unosom ove bakterije vodom ili hranom. Bolest širi i domaća perad, golubovi i divlje ptice. Uzročnici prelaze u krv, nastaje septikemija, a kasnije se lokalizuje u različitim organima: jetri, plućima, muškim i ženskim polnim organima.

Salmonele se iz bolesnog organizma izlučuju nosnom sluzi, izmetom i jajima. Bolesni golubovi slabo jedu ali dosta piju vode. Posle dan – dva javlja se proliv zelene boje sa dosta sluzi u izmetu. Često nastaje i zapaljenje creva. Smrtnost je velika čak do 60%. Najosetljiviji su mladi golubovi. Bolesni golubovi su malaksali, konzumiraju više vode zbog pojačane žeđi, imaju tipični beli proliv (zbog belog proliva dat je naziv bolesti) i povišenu telesnu temperaturu. Izmet se skuplja oko kloake, pa je perje zaprljano izmetom bele boje. Zaraženi mladi golubovi slabo ili uopšte ne uzimaju hranu, pretežno čuče ili leže, tresu se opuštenih krila, skupljaju se pod majke i žmirkaju. Pojavljuje se i krivljenje glave u nazad i u stranu. Uginuća nastaju obično nakon pojave simptoma za 4 do 5 dana, a procent uginuća pilića je veliki, ponekad i do 60%. Prikriveni oblik obično susrećemo kod odraslih primeraka golubova. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, patoanamtomskog nalaza i laboratorijskih analiza( pregled izmeta-3 puta u razmakou od 14 dana). Terapija se sprovodi preparatima na bazi sulfonamida. Indikovano je i davanje multivitaminskih preparata.


Do postavljanja dijagnoze bih vam savetovala da ograničite kontakt sa golubom, dezinfikujete prostor i predmete koji su bili u dodiru sa njim. Nakon svakog kontakta detaljno operite ruke. Enrocin 10% oralni rastvor se aplikuje peroralnim putem u dozi 10mg/kg. Svi drugi izvori vode treba da budu uskraćeni. Naravno, možete ptici aplikovati adekvatan rastvor leka i direktno u kljun, ali pritom paziti da ptica proguta aplikovanu količinu, da je ne udahne. Savetovala bih vam da obolelog goluba odvedete na fakultet Veterinarske medicine radi potvrđivanja dijagnoze.

OZNAKE: