Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Našla sam jedno mače sa ulice staro oko 2 -3 meseca. U početku je hteo da jede malo mesa i da pije vode, međutim sada ono odbija hranu i samo mjauče. Kada sam uzela da ga okupam mlakom vodom, primetila sam da na njegovoj dlaki ima izuzetno sitne žućkaste larve u predelu stomaka i zadnjih šapica, koje mu opadaju dok se kreće. Guglala sam, i shvatila da su to larve muva, jer su muve bukvalno bile oko njega. Jedan veterinar mi je rekao da to nije ništa strašno i da kupim sredstvo za sklanjanje tih larvi. Međutim, strah me je jer ne znam koliko su te larve opasne po mače. Molim Vas ukoliko možete da me posavetujete u vezi ovoga. Hvala Vam puno. Pozdrav!
O: Larve muva predstavljaju razvojne stadijume kroz koje muve prolaze u toku razvoja, kada invadiraju životinje, što se stručno naziva mijaza. Ovoj vrsti infestacije podložne su uglavnom životinje koje žive napolju i kojima je iz nekog razloga vlažnost kože povećana, što se dešava u slučaju prisutna infekcija gljivične ili bakterijske prirode, ako postoje otvorene rane ili ako se na koži i krznu zadržava urin ili feces. Vlaga koja postoji na koži je odlična podloga za razvoj larvica, naročito ako su životinje već obolele od nekog drugog oboljenja i iscrpljene su.

Muve uglavnom polažu jaja na raspadnutom, inficiranom, zaprljanom ili upaljenom tkivu, mada mogu u nekim slučajevima zaraziti i zdravo tkivo. Pri povoljnim uslovima, tj. adekvatnoj vlažnosti i temperaturi, larve se izlegu u roku od 24h. Larve se učvrste svojim kukicama za kožu gde se hrane tečnošću i raspadnutim tkivom 5-7 dana, buše kožu i nakon toga napuštaju životinju i ulaze u tlo. Odrasle muve se razvijaju nakon nekoliko nedelja.

Dijagnoza se lako postavlja adspekcijom i nakon toga se pristupa lečenju oštećenja i oboljenja kože i uklanjanju larvi mehaničkim putem.

Što se tiče nanošenja insekticida na oslabljenu životinju, to je problematično iz razloga što može doći do trovanja mačeta istim. Najbolje je obrijati infestirano područje, fizički odstraniti larve što često veoma dugo traje.

Nakon uklanjanja larvi, treba očistiti i dezinfikovati ranu i predeo gde su se larve nalazile. Poželjno je da ovo sve obavi veterinar jer je neophodno da životinja bude mirna i strpljiva.

OZNAKE: