Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo ruskog plavog mačora starog godinu dana, koji je kastriran sa 7 meseci. Živimo u Novom Sadu gde je voda za piće veoma "tvrda", što vidim po kamencu koji se hvata na posudici za vodu. Hranimo ga sa Royal canin specijalnom suvom hranom za sterilisane mačore, ali opet mislim da nije zgoreg da i njemu dajemo neku od flaširanih voda kao i što mi pijemo. Moje pitanje je da li ovako tvrda voda može da utiče na poremećaje u bubrezima i bešici kod mačaka? Dejana

O: U literaturi nisu opisani slučajevi FLUTD-a u mačaka koji su poledica konzumacije tvrde vode.

Ovo oboljenje je još uvek nerasvetljene etiologije.

Kamenci se formiraju usled prezasićenosti urina sa određenim mineralima. Nekoliko je uzročnika prezasićenosti urina, uključujući i povišenu koncentraciju specifičnih minerala u urinu, promene pH (kiseli ili bazni), jako koncentrovani urin, prisustvo ili odsustvo stimulatora i inhibitora za formiranje kamenaca.

Predisponirajući faktori za nastanak su: genetika, razlike u sastavu hrane i konzumiranju vode, postojeća metabolička bolest kao što je hiperkalcemija zbog preaktivne paratireoidne žlezde te kongenitalnih problema.

O ovom oboljenju mačaka možete više pročitati ovde

U koliko ste se odlučili da Vaša mačka pije neku od flaširanih voda, svakako to možete koristiti, ali to nema značaja u nastanku ovog oboljenja mačaka.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak