mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj mačak ima folikularni konjuktivitis na jednom oku. Nakon pokušaja lečenja antibioticima i mašću, situacija se nije popravila pa je danas bio na zahvatu u kojem mu je veterinar "ostrugao" te izrasline. Nekoliko sati nakon zahvata mu se raspoloženje vratilo na staro, ali mu je naravno oko zatvoreno i jako suzi. Iznutra je natečeno i krvavo. Veterinar je propisao novi antibiotik i novu mast. Imate li neki savet kojim bi se ubrzao proces oporavka? Hvala na odgovoru.

Maja

O: Folikularni konjunktivitis je oboljenje osetljivih struktura oka. Konkretno zahvaćena je unutrašnja strana trećeg očnog kapka na kojem se pojavljuju sitne male kvržice žarko crvene boje. One "stružu" po rožnjači uzrokovajući kliničku sliku iritacije oka. Osim gore navedene kliničke slike, kod ljubimca se još pojavljuje obilni očni iscedak, lagano žmirkanje. Takođe, oboljenje prati i jaki svrab i iritacija što može dodatno zakomplikovati situaciju razvojem pa je potreban duži vremenski period za sanaciju procesa.

U lečenju se kombinuje mehanička kiretaža folikula uz primenu odgovarajućih antibiotskih kapi. Sama terapija je relativno duga iz razloga što je ovo oboljenje najčešće hroničnog karaktera pa je potreban duži vremenski period za sanaciju procesa. U periodu oporavaka velika važnost se pridodaje maksimalnom  izbegavanju svih potencijalnih uzroka koji su i pogodovali nastanku bolesti. Tako, ljubimca bi trebalo sprečiti da bude izložen nekim od češćih alergena. Takođe, trebalo bi osigurati adekvatnu ishranu (superpremijum kvaliteta) koja je nešto "jača" sa udelom vitamina, minerala i svih drugih nutritivnih elemenata . Takva hrana može ubrzati period oporavka kao i dodatno ojačati organizam u borbi protiv bolesti. Takođe, budite u stalnom kontaktu sa svojim veterinarom i dogovorite redovine kontrole kako bi isti mogao proceniti na koji način se odvija oporavak te eventualno prilagodio terapiju postojećoj situaciji.
 
U svakom slučaju, pridržavajte se uputstva veterinara o načinu primene postojeće terapije i budite strpljivi. Naime, terapija se ne sme prekidati sve dok sam proces ne bude u potpunosti saniran.

 

OZNAKE: