Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nekoliko pitanja za vas! Imam mačka starosti oko 3 godine, živi u stanu, i ne izlazi napolje. Ja bi ga vodila da ga kastriraju ali pre toga bi da se malo informišem - kakva je to procedura, koliko traje zahvat, da li postoje neke kontraindikacije posle operacija, koliko košta zahvat, kako će to uticati na mog dragog ljubimca. I još jedno pitanje, videla sam na animal planet chanel - u da se u americi na drugi način kastriraju mačke, pa mi recite kakva je mogućnost izvesti tako nešto kod nas, koliko sam shvatila mačak dobija samo lokalnu anesteziju i vrh uha se zaseče i to je odprilike proces.
Hvala unapred, Nina

O: Kastracija predstavlja uklanjanje polnih žlezda koje se nalaze u skrotumu (kožnoj kesi koja ih štiti od spoljašnjih uticaja i drži na adekvanoj temperaturi). Kod mačora su polne žlezde lokalizovane ispod repa. Uloga polnih žlezda je da stvaraju polne ćelije koje služe za reprodukciju (spermatozoidi) i da sintetišu polne hormone - testosterone i androsteron koji se takođe sintetiše u malim količinama u tkivu nadbubrežne žlezde.

Uloga polnih hormona je da u periodu puberteta dovedu do razvoja primarnih i sekundarnih polnih odlika. Upravo dejstvom polnih hormona Vaš mačor može pokazivati ponašanje karakteristično za polno zrele mužjake, a ono što vlasnicima najviše smeta je obeležavanje teritorije i mjaukanje, a neretko i povećana agresivnost.

Kastracijom se smanjuje količina polnih hormona u krvi i nestaje ponašanje koje je karakteristično za mužjake. Mačak se smiruje, ali i dalje ima svoju ličnost i karakter. Kastrirane mačke su sklonije gojaznosti, pa treba povesti računa o njihovoj ishrani.

Kastracija je danas rutinska operacija koja se obavlja gotovo u svakoj veterinarskoj ambulanti. Pre operacije mačak mora da gladuje 12 sati, a operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Posle operacije, čim se probudi, mačak može da ide kući. Vrlo je važno da se životinji posle operacije obezbedi mir i tišina, tako da se ona oseća sigurnije kao i da bi se što je više moguće smanjio stres kod životinje.

O ceni ovog zahvata se možete informisati u veterinarskim ambulantama koje se bave ovim tipom usluga. Mi Vam nažalost ne možemo dati informacije ove vrste.

Pre kastracije veterinar će obaviti klinički pregled životinje i dobiti od Vas odgovore koji su neophodni da bi se ustanovilo zdravstveno stanje životinje i utvrdilo da li postoje kontraindikacije za ovu vrstu intervencije.

Koliko je meni poznato, kastracija mačora se kod nas vrši isključivo pod opštom anestezijom uz prethodnu premedikaciju.

OZNAKE: