Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imama kanarinca bele boje, ćubaste glave, koji je star oko 3 godine i još nije "propevao". Nije zainteresovan ni za druženje sa drugim pticama. Da li  će  ikada propevati? Ivana

O:
Kanarinac je jedna od najtraženijih sobnih ptica i to upravo zbog svoje neumorne i raznovrsne pesme, vesele prirode i velikog šarenila boja. Kanarinci su poreklom sa Kanarskih ostrva, a početkom 16. veka su dospeli i u Italiju. Vremenom su u Italiji od donetih zelenih kanarinaca, dobijeni i šareni, žutozeleni i žuti primerci.

Kasnije su se kanarinci raširili u mnoge zemlje sveta, a Nemci i Tirolci su se pokazali kao uspešni odgajivači kanarinaca, pa pored ptica lepih boja, uspeli su da odgaje i dobre pevače. Danas postoji veliki broj kanarinaca, a razlike među njima se ogledaju u određenim osobinama: boja perja, pesma, veličina i oblik ptice. Zato su kanarinci podeljeni u više grupa: kanarinci u boji, kanarinci pevači i kanarinci posebnog izgleda.

Najčuveniji kanarinci pevači su: Harzer - rolleri, Malino kanarinci, Tirolski slavujari, Španski timberto, Američki pevač. Domaći slavujar je kanarinac koji se uči slavujskoj pesmi i veoma uspešno imitira slavuja. Oni se uče pesmi tako što se izaberu mladi kanarinci koji još uvek nisu slušali mužjake kanarinca, izdvoje se u posebnu prostoriju i svakodnevno im se pušta pesma slavuja. Oni se uče najmanje 6 meseci tokom godine i kad dobro nauče pesmu, nikada se više ne smeju mešati sa ostalim kanarincima, zato što je brzo zaborave. Mužjaci su mnogo bolji pevači od ženki, tako da ako imate ženku, ona verovatno i neće pevati, a ako i peva pesma  im je sačinjena od kratke melodije koju stalno ponavljaju. Kod mužjaka je sposobnost za pesmu i individualna stvar, neki pevaju mnogo bolje od drugih, dok neke ptice nikada ne propevaju.

Pokušajte da nabavite pesmu slavuja snimljenu na cd, pa da redovno puštate Vašoj ptici, naročito kada je sama.Takođe bih Vam savetovala da kupite pticu suprotnog pola, od one koju imate, jer su kanarinci veoma društvene ptice, i najbolje se osećaju u društvu suprotnog pola. Za početak možete novog kanarinca staviti u poseban kavez, a kasnije, posle 10 - tak dana pustiti ih da žive zajedno. Dajte vremena Vašoj ptici da se navikne na novog člana, sigurno će pokazati interesovanje posle nekog vremena.

OZNAKE: