Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam patagonca Šećera starog 5 godina. Odnedavno je krenuo da redovno vrši nuždu u posudu za vodu. Šta je razlog tome? Pored toga što nikada nema pitku vodu svojom odlukom iz te posude se širi smrad. Pre ovog imao je naviku da semenke potapa u vodu pa ih odatle jede. Postoji li neki razlog za ovakvo ponašanje? Unapred zahvalna, Ljiljana


O: Papagaji imaju veoma intenzivan metabolizam, što između ostalog ima za posledicu učestalije defeciranje. Manje ptice defeciraju svakih 10-20 minuta, a veće otprilike svakih pola sata. Individualne razlike mogu biti znatne pa nije neobično ako neki papagaji defeciraju svakih nekoliko sati.

Vršenje nužde u posudu sa vodom zaista spada u neuobičajeno ponašanje za papagaja, i ne mogu Vam reći zbog čega to čini. Može da se radi o eventualnoj frustraciji ili nezadovoljstvu, pa možete da pokušate Više pažnje da mu poklanjate i da ga svakodnevno puštate iz kaveza da leti.

Dok je van kaveza papagaja možete naučiti da vrši nuždu na jednom mestu. Za postizanje zadovoljavajućeg rezultata, potrebno je uložiti zaista puno truda, a "obuka" može potrajati, iako i u ovom slučaju postoje primeri koji govore suprotno. Za pojedine papagaje dovoljno je nekoliko pokušaja dok za druge trebaju nedelje vežbanja da bi se postigao željeni rezultat.


Pre početka treninga, potrebno je odabrati mesto na kojem želite da papagaj defecira.To može biti i kavez ali i npr. novine ili nekakva podloga od različitog materijala bilo gde u stanu.Važno je da to uvek bude jedno te isto mesto koje će papagaj zapamtiti.

Takođe, treba imati u vidu da ukoliko se papagaj jednom navikne na novine, postoji mogućnost da će defecirati i na nekom drugom mestu gde vidi novine.


Pre čina defekacije, papagaji pokazuju specifično ponašanje koje bi trebalo prepoznati. Svaki papagaj može imati neko "svoje", zasebno ponašanje u tome. Većina ptica lagano čučne i podigne perje ali mogu pokazivati i druge oblike ponašanja, govor tela i sl., koje svakako treba prepoznati.


Svaki put kada papagaj započne sa takvim ponašanjem, trebalo bi ga uzeti i odneti do mesta predviđenog kao WC, pri čemu se preporučuje da tada izgovarate uvek istu frazu npr."idi u WC" ili nešto slično, a nakon obavljenog "posla" bi ga trebalo nagraditi odnosno pozitivno stimulisati. Ceo postupak treba ponavljati sve dok izgovorena fraza ne počne papagaja asocirati na akt defeciranja.


U vreme treninga veoma je važna doslednost i strpljivost. Nedoslednost u reakcijama može frustrirati pticu. Na prvi znak pripreme za obavljanje nužde, važno je odmah reagovati. S druge strane, ne bi valjalo očekivati da ptica obavlja nuždu samo na zapoved. Ukoliko i dalje ponekad izbjegne WC nakon uspešno sprovedenog treninga, to treba smatrati normalnim.

OZNAKE: