ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Mačak sijamac starosti dve godine ima problema sa tvrdim izraslinama na kostima. Problem ga prati već pola godine i izrasline su sve uočljivije a on je sve pasivniji. Izrasline su na kosti šape, korenu vrata, početku i kraju grudne kosti i par pršljena ispod lopatica. Mačak je uredno i kompletno vakcinisan ima apetit i normalno pije vodu i vrši nuždu. Jedina zamerka je što već godinu dana jede isključivo svinjsku džigericu i na silu mu menjam hranu. Analize krvi pokazuju neke parametre za funkciju jetre povišenim. Mogu li mu pomoći? Kako sam čitao sve ukazuje na izuzetno ozbiljne bolesti. Ivan

O: Tip izraslina koje navodite se mora na osnovu biopsije tačno definisati. Bez konkretne patohistološke dijagnoze uzorkovanog tkiva nije moguće postaviti konkretnu dijagnozu, a samim tim ni prepisati terapiju, kao ni dati prognozu daljeg toka oboljenja.

Rentgenskim snimkom se može ustanoviti tačna lokalizacija svake promene, kao i njena veličina. Na osnovu brzine rasta i ranije navedenog se može dati prognoza oboljenja ukoliko su promene benigne prirode.

Savetujem Vam da u dogovoru sa Vašim veterinarom sprovedete dalja specijalistička ispitivanja -biopsiju i rentgen.


Povišeni biohemijski parametri koji mogu ukazivati na poremećenu funkciju jetre, u nekim slučajevima mogu biti povišeni, a da je jetra potpuno zdrava i da obavlja svoju fiziološku funkciju punim kapacitetom. U tom smislu se procenjivanje biohemijskih parametara ne može vršiti prostim upoređivanjem vrednosti, već upoređujući kompletan klinički nalaz sa detaljnom anamnezom. Iz tog razloga je mišljenje veterinara kliničara koji vodi brigu o zdravstvenom stanju vaše mace najmerodavije.

Ukoliko je Vašoj maci funkcija jetre zaista oštećena, onda je neophodno da je hranite hranama koje su takve da najmanje opterećuju jetrin metabolizam. Ove hrane imaju malo proteina, a povišen nivo hepatoprotektora u obliku određenih lipida kao i vitamina B grupe.

 

OZNAKE: