mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam papagaja već 7 godina, mužjak - tigrica. Danas sam primetio jaku čudnu pojavu na njemu, naime deo gde izbacuje izmet mu je strašno naduven, izgleda kao neka loptica, kao da će ceo želudac da mu ispadne napolje. Šta je to, šta da mu radim? Ja se nalazim u Vršcu i ovdje nema veterinaskih ordinacija.
Molim vas pomozite, Damjan

O: Izrasline koje se najčešće javljaju su tumori, apscesi i hematomi. Tumori ili neoplazije su izrasline koje nastaju kao rezultat izmenjenih ćelija, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta i u tome što maligni stvaraju metastaze i infiltriraju u okolno tkivo. Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima pa se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni. Kod papagaja se najčešće u potkožnom tkivu javlja dobroćudni tumor lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast spoljašnnji oblik, dosižu različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čaurom, a građene od masnih ćelija.

Razvoj ovakvih tumora kod tigrica povezan je sa gojaznošću, hipotireoidizmom i genetskim faktorima. Iako mogu da budu gotovo neuočljivi, često porastu do takvih veličina koje ograničavaju kretanje, a u svom središtu nekrotiziraju i ulceriraju. Bol i neprijatnost je popratna pojava - često se uočava da ptica čupa perje na mestu tumora, što često rezultira krvarenjem i sekundarnom bakterijskom infekcijom, kada stanje može biti opasno po život, ako se ne preduzme terapija.

Ako lipom nije nekrotičan ili ulcerativan, početno lečenje sprovodi se modifikacijom ishrane i pojačanim kretanjem. Takođe je u ovom stadijumu preporučen i dodatak ishrani obogaćen jodom. Oni lipomi koji ne odgovore na ovakvu terapiju skloni su ulceriranju. Ishrana mora biti sa niskim procentom masnoća, a jodni dodaci za stimulisanje štitne žlezde i metabolizam masnog tkiva. Ukoliko nakon dve nedelje ovakvog režima ishhrane i aktivnosti ne dođe do rezultata, jedini uspešni način lečenja je hirurško odstranjivanje istog. Ako je lipom ograničen, ovakav se problem uspešno leči.

Hematom predstavlja nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. On je netemperirana, bezbolna ili umereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Organizam sanira hematom, ali ponekad zbog položaja samog hematoma i njegovog oblika, nije moguća potpuna resorbcija. Hematomi su najčešće posledica povreda usled udaraca u kavezu.

Abscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su posljedica povređivanja. Abscesi su okruženi čaurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a moguće je i širenje infekcije unutar organizma, što za posledicu može imati i sepsu. Abscesi vrlo brzo dovode i do promene opšeg stanja životinje, koja vrlo brzo prestaje da uzima hranu i vodu. Abscesima najčešće prethodi manja rana koja se inficirala. U slučaju abscesa indikovana je incizija, kao i sistemsko i lokalno lečenje antibioticima, tako da je neophodno da posetite nekog veterinara koji će uraditi klinički pregled i predložiti ili sprovesti terapiju.

OZNAKE: