Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupila sam hrčka pre 2 meseca i u početku je bilo sve u redu ali u poslednjih 2-3 nedelje hrčak ispušta čudne zvuke, sve je manje aktivan, samo spava, i krzno mu se promenilo nekako je razdvojeno u "pramenovima" a ne znam šta je razlog tome. Trudim se da mu obezbedim zdrav i čist dom, nije ni na promaji, jedino problem može biti vrućina, šta mislite da li je to? Pozdrav, Ivana


O: Činjenica je kako su hrčci vrlo male životinje i aktivne noću, pa se ponekad rani znakovi bolesti uopšte ne moraju primetiti. Bolestan hrčak obično je nervozan, a često i ugrize. Obično nema volje za kretanjem, a kada je prisiljen, hoda ukočeno. Oči mu obično izgledaju mutno i vrlo često sa iscetkom.


Pažnju treba obratiti na ove znake koji upućuju na neko oboljenje hrčka: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom uglu kaveza, nezainteresovanost za okolinu.

Naravno, vidljivi znakovi poput povreda i rana, otoka, proliva, iscetka iz nosa ili očiju su jasni znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, pa je potrebno posetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što pre.

Ukoliko hrčak pozitivno reaguje na Vaš glas, dozvolja Vam da ga držite u ruci, prihvata poslastice i slično, mišljenja sam kako će sa njegovim zdravljem biti sve u redu jer je sve što ste opisali može biti i samo posledica previsoke temperature njegove okoline. Veoma je bitno takođe da mu dajete pored kompletne hrane za hrčke sveže voće i povrće, i da uvek ima dostupnu svežu vodu.


Hrčci usled veoma visoke temperature okoline, mogu doživeti toplotni udar jer ne dahću i ne znoje se.  Ukoliko se radi o toplotnom udaru, kod hrčaka se uočava ležanje na dnu kaveza, šepanje ili pak drhtanje na dodir.


Često se malo pokrenu kada dunete u njega, međutim ako ne "oživi" nakon toga može se smestiti u hladniju prostoriju kako bi se postupno ohladio. Ako nema poboljšanja kroz kratko vreme, hrčak se može poprskati hladnom vodom.  Ako i nakon toga nema poboljšanja, hitno treba potražiti veterinarsku pomoć. Ako pak rashlađujete sobu ventilatorom ili klima uređajem, vrlo je bitno ne ostaviti kavez na direktnom strujanju vazduha jer će to dovesti do respiratornih oboljenja.


Hrčku nije neophodna posudica ili kadica sa vodom već je važnije održavati konstantnu temperaturu okoline od 18,3 do 21,1°C. Ukoliko nemate klima uređaj, možete mu pomoći obezbeđivanjem konstantne temperature. Zatim, stavljanjem velike pokrivene posude ispunjene kockicama leda, pored koje će on leći i na takav način se hladiti. Slično dejstvo se može postići i sa zaleđenim bočicama vode. U kavez mu možete ostaviti i keramičku pločicu ili komad mermera, na koji će Vaš ljubimac leći.


Svakako mu ponudite dovoljne količine sveže vode. Što se tiče svežeg povrća, u svakom slučaju je preporučljivo jer obezbeđuje organizmu dodatnu količinu tečnosti, međutim, ukoliko nije navikao na takvu hranu, uvodite je postepeno kako mu se stanje ne bi zakomplikovalo poremećajima varenja usled nagle promene  namirnica.


Ukoliko Vaš hrčak ne pokazuje znake ozdravljenja, potrebno je odvesti ga veterinaru na detaljan klinički pregled, kako bi se na vreme započelo sa terapijom koja će dovesti do što bržeg ozdravljenja životinje.