Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, molim Vas da mi kažete koliko količinski treba hraniti vodenu kornjačicu? Prilikom kupovine rečeno nam je da je dovoljno 2 puta dnevno davati po 1 - 2 raka. Međutim, naše kornjače imaju dobar apetit pa svaka pojede po 3 račića. Ne bismo želeli da gladuju, a ni da umru od previše hrane, pa Vas molim za savet. Unapred zahvalna, Gordana

O: U Vašem pitanju niste naveli koliko je stara Vaša kornjača, ali po preporuci koju ste dobili, da je hranite dva puta dnevno, rekla bi da se radi o mladoj kornjači, koju je potrebno hraniti svaki dan, dva puta.

Račići su samo dodatak ishrani i imaju slabu nutritivnu vrednost, tako da verovatno količina hrane koju dajete Vašoj kornjači ne zadovoljava njene potrebe, tako da osim račića, kornjači je potrebno davati i granule.

Granule sadrže proteine, vitamine, minerale, ali ne mogu da budu jedina hrana koju dajete kornjači, pa ih je potrebno kombinovati sa mesom. Slobodno možete svojoj kornjači davati meso svakodnevno, dva puta dnevno, do godinu dana starosti, a zatim dva - tri puta nedeljno. Meso je bogato proteinima koji imaju važnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju. Od mesa možete davati sirovu piletinu, ćuretinu, teletinu, junetinu, pileće i teleće jetre, goveđa srca, slatkovodnu ribu.

Osim mesa, ponudite joj i hranu biljnog porekla. Od biljne hrane možete ponuditi akvarijumsko vodeno bilje (amazonka, vodena salata). Osim vodenog bilja, možete davati i voće i povrće: možete da dajete zelenu salatu, listove maslačka, peršun, zelje ali nikako nemojte da im dajete spanać zbog visokog sadržaja oksalata. Takođe treba izbegavati kelj, repu, brokule i šargarepu. Povrće mora biti uvek sveže. Što se tiče voća, kornjači možete da dajete malo jabuke, kruške, breskve, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće.

Kada kornjača napuni godinu dana starosti, dovoljno je da je hranite svaki drugi dan.