Obsoleta/Texas rat snake
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete li mi reći nešto više o texas rat zmiji? Pozdrav, Aleksa
O: Obsoleta (Elaphe obsoleta lindheimeri) poznata i kao Texas Rat Snake, spada u srednje velike zmije koje mogu dostići dužinu oko 190 cm. Potiču iz USA, najviše ih ima u Teksasu, ali se mogu naći i u Luizijani, Arkanzasu i Oklahomi. Žive između 10 i 15 godina.

Boje i šare im jako variraju, ali su uglavnom žute ili tamnije boje, sa braon do maslinasto zelenim šarama od glave do repa. Primerci iz južnijih krajeva su uglavnom više žuti dok su primerci na severu tamniji. Neki primerci imaju narandžaste ili crvene tačkice po telu ali je stomak tipično siv ili beo. Glava je uvek siva. Postoji mnogo varijeteta u prirodi, uključujući albino, jarko narandžaste i leucistične, koje su postale česte u uzoju u zatočeništvu i jako su popularne kao ljubimci.

Obsolete su relativno plašljive za svoju veličinu, a temperament im jako varira. Odrasle jedinke mogu biti agresivne - jako otvaranje usta i ujedanje, dok su mladi primerci ili vrlo pitomi ili izuzetno agresivni. Jedna od njihovih odbrambenih reakcija je i zveckanje zadnjim delom repa.

Ove dugačke, aktivne zmije, vole veliki prostor. Veoma su stidljive i potrebno im je obezbediti dovoljan broj mesta za skrivanje. Pravi su umetnici u bežanju i u stanju su da se provuku kroz najmanju pukotinu pa uvek morate biti sigurni da je terarijum dobro zatvoren. Za odrasle primerke terarijum treba da je najmanje dužine 90 cm, a zapremine od 200l pa naviše.

Zahtevaju veliko strpljenje i iskustvo. Može biti odbrambeno raspoložena, kada jako širi vilice, kao da zeva, i zvecka repom. U tim momentima ne okleva da ujede, iako nije otrovna i nema velike zube. Neki primerci, uglavnom mlađi, otpuštaju intenzivan miris prilikom dodirivanja. Izbegavajte dodirivanje kada je u zaklonu i neposredno posle obroka.

Obsolete imaju ogroman apetit, u prirodi se hrane velikim brojem glodara i ptica, a ponekad gušterima, insektima i žabama. Svoj plen prvo ugrizu, zatim dave i celog progutaju. Odlični su penjači i rado ulaze u gnezda ptica gde jedu jaja. Mladi se hrane jednodnevnim miševima, dok ne dostignu dovoljnu veličinu da bi mogle da pojedu pacova. Idealan plen ima širinu najdebljeg dela zmije. Hranite obsolete jednom nedeljno.

Zmije su otporne životinje i retko oboljevaju. Higijena terarijuma je ključna za njihovo zdravlje. Redovno uklanjajte izmet i presvučenu kožu. Obezbedite dnevno svežu vodu.

Posebne UVA i UVB lampe im nisu neophodne, ali redovan ciklus svetla dan-noć jeste. Zmije koje imaju prirodno osvetljenje će primetiti kada dan postaje kraći i tada mogu da prestanu da jedu kako bi se pripremile za predstojeću zimu. Ovo se može izbeći
podešavanjem tajmera osvetljenja na 12h.

Važno je obezbediti hot spot 27C i cold spot 21 C.

Obsolete su zdrave kada:
-oči su bistre i otvorene
-nos i usta su čisti i prohodni
-telo je puno i zaobljeno
-koža je zdrava i bez promena
-aktivna je i ima dobar apetit

Pare se od kraja aprila do polovine juna, posle zimske hibernacije. Jaja polažu u peskovitom tlu, ispod kamena. Izlegne se od 12-20 jaja, iz kojih se za oko devet nedelja izlegnu mladi.

Obsolete su izuzetno atraktivan kućni ljubimac koji zahteva veliki terarijum. Uslove u terarijumu je lako obezbediti i nisu zahtevne za održavanje. Imaju snažan karakter koji zahteva mnogo ljubavi i strpljenja, kako biste mogli da uživate u ovom fantastičnom ljubimcu.