Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imamo mužjaka kopnene kornjače, mislim da je ona obična vrsta u pitanju. Do pre nekog vremena je sve bilo u redu, ali smo primetili da boja izmeta počinje da se menja. Ranije je bio tamno zelen ili smeđa, a sada je rozikaste nijanse. Hranimo ga krastavcima, ponekad maslačkom, i uopšte zelenišem. Normalno jede, aktivan je, kada nema sunca malo više spava, ali to je to. Zanima me da li je nešto opasno u pitanju, ili je sve u redu. Hvala vam unapred! Slađan
O: Kao produkat varenja proteina kod reptila nastaju urati. Oni su slabo topivi i teško se kristalizuju i njihova količina direktno zavisi od ishrane i unosa vode. Ukoliko se nalaze u čvrstom agregatnom stanju, to može upućivati na dehidrataciju. U slučaju poremećaja metabolizma mokraćne kiseline, urati se mogu taložiti u mekim tkivima i uzrokovati giht.

Ukoliko je u fecesu prisutna nesvarena hrana, to bi moglo da ukaže i na prisustvo parazitske infekcije ili nedostatak vlakana u ishrani kornjače. Neobična boja fecesa može ukazivati na kandidijozu, koja može dovesti i do razvoja pneumonije, pri čemu su uglavnom kao simptomi prisutni loš apetit i apatija. Gljivična oboljenja uglavnom se razvijaju usled visoke vlažnosti, niske temperature ili usled malpsorpcije.

Radi preciznog postavljanja dijagnoze, bilo bi poželjno da sakupite feces Vaše kornjače i uradite koprološki pregled i svakako bi bila preporuka da se obratite veterinaru, kako bi mogao da izvrši klinički pregled i utvrdi o čemu se radi.