aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li postoji nekakav dodatak hrani sa kalcijumom za mačke, preparat ili tablete ili nešto treće. Maca je stara 3 godine, pre pet meseci pala je sa petog sprata i slomila prednju levu nogu iznad zgloba i zadnju desnu natkolenicu, imala je spoljašnji prelom. Maca je bila operisana i ugrađene su joj šipke. Kosti nekako sporo  zarastaju. Postoji li neki dodatak za te kosti da bolje i brže napreduje oporavak. Hvala, Vlatka

O: Za razliku od pasa kod kojih su sprovedena brojna istraživanja, odnosno pratio se tok lečenja koštano-mišićnog sistema raznim preparatima (protivupalnim), fizioterapija, izbalansirana ishrana prilagođena problemima zglobova, kostiju, tetiva i mišića, kod mačaka nemamo dovoljno ragistrovanih istraživanja kao ni njihovih rezultata. Poznato je da mačke vrlo dobro prikrivaju svoje zdravstvene probleme pa vlasnik prekasno uoči problem, a lečenje nema znatnog uticaja. Ipak, zadnjih godina veterinari pokušavaju ranije dijagnostifikovati probleme koštano-mišićnog sistema kod mačaka, kako bi terapijom ubrzali ozdravljenje i smanjili bol.

Kod mlađih mačaka tipično i velikom procentu javljaju se problemi vezani za lomove (zbog njihovog penjanja i skakanja, udarca automobila i drugo) kao i problemi vezani za patelu (koleno). Starije mačke, 99% starijih od 12 godina, pati od osteoartritisa, upravo zbog navedenog problema – prikrivanja bola – pri čemu se zglobovi dalje uništavaju, kao i okolno tkivo (mišići, tetive, zglobne čaure). Cilj je što ranije otkriti problem i započeti terapiju preparatima protiv bolova, antibioticima (kod otoka), mirovanje, korekciju telesne težine koja pridonosi ozdravljenju mačaka sa navedenim problemima  (88% uspešnosti) i na kraju obezbediti adekvatnu i izbalansirana ishranu.

Preporučujem, u ovom slučaju, Royal Canin Mobility. Navedena veterinarska dijeta sadrži materije koje umanjuju bol i upalu, pospešuju zaraštanje i obnavljanje hrskavice, tetiva i koštanog tkiva; reč je o glukozaminima, hondrotinima, esencijalnim masnim kiselinama i zelenousnim školjkama. Pozivam Vas da posetite Pet centar i zatražite pomoć veterinara prilikom izbora. Oporavak mačaka (i pasa) u ovakvim slučajevima je dugotrajan, i do 70 dana. Nakon toga, ako i dalje nema poboljšanja, neophodan je pregled veterinara hirurga koji Vam predlažu najbolje rešenje za Vašeg ljubimca.
 

 

 

 

OZNAKE: