Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pronašla sam mače koje samo što nije progledalo. Kako u okolini trenutno nema nijedne mačke koja se omacila i koja bi možda mogla da ga prihvati odlučila sam da ga zadržim i da se brinem o njemu. Pošto nemam iskustva sa mačkama da li možete da mi kažete kako da ga hranim, šta da radim po pitanju očiju (još uvek ima neku vrstu mrežice preko očiju)? Sanja Jovanović

O:  U ishrani tako mladih mačića preporučuje se za početak adaptirano mleko za mačiće. Adaptirano mleko za mace je potpuna hrana za mladunce, sve do 1,5 meseca života, kada postepeno mogu preći na granuliranu hranu.

Preporučujemo mleko Royal Canin / Babycat Milk. Takođe i bočice sa cuclama, prilagođene malim čeljustima, se nalaze u našoj ponudi.

Komparativne analize kravljeg i mačijeg mleka ukazuju da je kravlje mleko siromašnije belančevinama i masnoćama, a sadrži povećanu količinu laktoze. Zato je adaptirano mleko sastavom vrlo slično (iako probavljivošću nikad isto) mačjem mleku.

Mace se do perioda od 2 nedelje hrane svaka 2 - 3 h, sa 3 nedelje svaka 2 - 3 h, uz jedno hranjenje noću. Do perioda od 4 nedelje svaka 3 - 4 h uz jedno hranjenje noću i sledeće dva nedelje u razmacima od 4 h, sa tim da polako uvodite nakvašeni obrok dehidrata, npr. Brit care (Brit care Kitten), Weaning kitten - Royal canin, Hill's Kitten i sl.

Superpremium hrana za mačiće u ovoj osetljivoj fazi osigurava podršku razvoju imunološkog sistema, kao i pravilnu funkciju sistema za varenje.

Pošto je mače veoma mlado, higijenu očiju trebalo bi sprovoditi preparatima koji su na biljnoj bazi i ne sadrže hemijske supstance. Preporučila bih Vam biološki preparat Losion za oči, linije Herba max, na biljnoj bazi. Losion se nanosi na malo vate a potom je potrebno je nežno očistiti oko. Ovaj preparat se nalazi u ponudi Pet Centra.

Pored pravilne ishrane, sastavni deo adekvatne brige je i medicinski tretman tj. prevashodno vakcinacija i čišćenje od parazita (crevnih i kožnih).

Opširno o čišćenju od crevnih parazita pisali smo ovde, ovde i ovde.

Takođe, neohodno je da mače vakcinišete protiv zaraznih bolesti. O vakcinaciji pročitajte ovde, ovde i ovde.

Pored toga, mače morate zaštititi i od kožnih parazita, kao što su buve i krpelji, a o tome smo pisali ovde i ovde.

Ovo su osnovne odrednice pravilne nege mačeta. Za sve dodatne informacije ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

OZNAKE: