Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Posedujem akvarijum od 225 l u njemu sam imao 20-tak skalara, 4 muljara, 4 ancistrusa i 20 živorotki. Akvarijum je oformljen pre 6 meseci. Filtracija je preko top filtera sa protokom od 450 l. na sat. Hranim ih sa mešavinom dafnija, diskus futera, lisnate i proteinske hrane -  to je sve zamešano u jednu veću posudu i tako ih hranim dva puta dnevno. Vodu menjam obično 1 - 2 puta nedeljno po 30 procenata. Pre nekoliko dana su skalari počeli da umiru, već su 4 mrtva. Nikakve simptome bolesti ne vidim, ne češu se, peraja im se ne raspadaju,  ne vidim  nikakve parazite po njima, nisu naduveni, normalno jedu. Jedino sam primetio da im je izmet beličast.

Uveče bude sve u redu i ujutro nađem nekog kako leži na dnu i do podne je već mrtav. Ljudi spasavajte,  čime da ih lečim i kako? Bojan

O: Verovatno se radi o invaziji izazvanoj parazitom, odnosno Hexamitozi.

Hexamita je crevna praživotinja (bičar) koja napada unutrašnje organe. Hexamita koja uzrokuje nagomilavanje unutrašnjih parazita je česta bolest. Najčešći simptom je dugački i beli izmet koji riba vuče za sobom i odvajanje od ostalih. Prvo napada sistem za varenje, a zatim prelazi na bubrege i jetru. Riba se sakriva po uglovima akvarijuma, boja joj potamni, pliva unatraške i izlučuje beli sluzav izmet. Izmet je i prvi simptom hexamite još dok se riba ponaša normalno. Ribe ne uginjavaju odmah, ali vidno mršave i odbijaju hranu. Kod riba može doći do nemogućnosti držanja okomitog položaja jer dolazi do nakupljanja gasa u crevima.

Šteta nastala bolešću ne može se popraviti. Hexamitu može riba nositi dugo vremena bez nekih vidljivih znakova. Novi akvarijum, nove ribe ili poremećaj kvaliteta vode mogu iznenada oslabiti ribu i hexamita se počne razmnožavati. Kada počne razmnožavanje riba obično umire u roku od 3 dana.

Hexamita je unutrašnji parazit i sa sigurnošću se može utvrditi tek kada se riba secira i pregleda mikroskopski.

Leči se lekovima koji sadrže metronidazol. Tretman se vrši preparatom iz humane medicine, Flagyl ili Orvagyl, 500 mg/100 litara netto vode uz podizanje temperature vode na 30°C na pet dana, ili kupovinom gotovog leka poput Hexamitola (JBL).