Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Držim 3 japanke u avarijumu. Sad na jednoj japanki (crna buljava japanka) su se rascvetala paraja, na nekim mestima su se rascvetala - pocepala čitavom dužinom. Gledao sam, druge ribice je nisu jurile i grickale (povredile) Zanima me da li ima neki lek za to? I šta je uopšte to? Unapred hvala, Aleksandar

O: Da bi ribice bile dobrog zdravstvenog stanja potrebno je pridržavati se svih pravila gajenja ribica (ishrana, temperatura, količina kiseonika u vodi, kao i sam kvalitet vode). Posebno treba obratiti pažnju na održavanje redovne higijene i na broj riba u akvarijumu.

Prenaseljenost izaziva stres i pojavu grickanja peraja.

Prouzrokovače bolesti unosimo spolja, predmetima i novim ribama, zato je neophodno sav materijal koji unosimo da dezinfikujemo, a novonabavljene ribe da držimo jedno vreme u karantinu, najmanje 10-14 dana.

Teško je utvrditi početne znake oboljenja kod riba. Često se desi da bolest utvrdimo tek kad ribe prestanu da jedu ili kada plivaju na leđima. Zato je bitno ribe redovno posmatrati, kako bismo utvrdili njihovo ponašanje i izgled i na vreme uočili promene.

Prvi simptomi bolesti - riba je vrlo mirna, ne reaguje na nadražaje iz spoljašnje sredine, ne beži, ne pliva pravilno, gubi apetit i ima vidljive trzaje tela. Ove simptome je teže uočiti. Kasnije se javljaju jasniji simptomi koji se u zavisnosti od patološkog procesa pojavljuju na telu ribe ili u ponašanju. Npr. boja tela se može promeniti, postati svetlija ili tamnija. Površinu kože prekriva skrama sivkaste boje, kao naslage sluzi. Oči mogu biti egzoftalmične i mutne.

Kod pojave pocepanih peraja, najčešće se radi o agresiji ostalih ribica. Nije neophodno da je ribice učestalo grickaju da bi se pojavilo cepanje peraja. Peraja su jako nežne tvorevine, osetljive na mehaničku silu i lako dolazi do cepanja.

Kod pojave agresije, treba utvrditi da li ribice imaju dovoljno prostora. Kapacitet akvarijuma utvrđuje se tako da za svaki dužni cm ribe osigurate min. 2 litre vode. Takođe, ishrana i kvalitet vode mora biti optimalan. Nanošenje povreda od strane drugih riba stvara mikrolezije na koži i perajima, što može biti ulazno mesto za neke mikroorganizme, tj. posledično može doći do pojave sekundarnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

Bakteriološko raspadanje peraja je najčešća bolest akvarijumskih riba. Prvi znak bolesti su blago zacrvenjene ivice peraja. Ako se na vreme ne leči dolazi do širenja bolesti ka ostalom delu peraja i do njegovog propadanja.

Preporučila bih Vam da proverite uslove u kojima držite Vaše ribice. Ako su povrede peraja veće, možete izolovati ribicu na neko vreme dok se ne regenerišu peraja. Povređena peraja mogu biti ulazno mesto za mnoge mokroorganizme, tako da Vam savetujem da obratite pažnju na higijenu vode.

Svakako Vam savjetujem da povisite temperaturu vode u akvarijumu na 30°C, te pojačate aeraciju i filtraciju akvarijumske vode. Temperatura vode se dnevno povećava za maksimalno 2°C, kako bi se izbegao dodatni stres. Na isti način, nakon lečenja, temperaturu vode snizujemo.

Savetujem Vam da ribicu tretirate sredstvom širokog spektra delovanja, protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija. Držite se uputa proizvođača odabranog sredstva, s obzirom na doziranje i dužinu primene leka. Uz lek možete koristiti i multivitaminske preparate, koji će ojačati imunološki status ribice.

Za izbor najadekvatnijeg sredstva sa poverenjem se obratite akvaristima u Pet centar prodavnici.